eszon.hu/mszp.hu | Belföld | éhségmenet 2015 közmunka
2015. február 15. 00:06

Éhségmenet 2015 - A szegénység ellen tüntettek Miskolcon is

Hat nap gyaloglás, közel 150 kilométer megtétele után megérkezett az emberi méltóság menete Miskolcra.

A szegénység, az alacsony bérek ellen, az emberi méltóságért rendezett demonstrációt szombaton a Közmunkás Szakszervezet és az MSZP Miskolcon, a Városház téren, a megyei kormánymegbízott hivatalánál. A rendezvény akkor vette kezdetét, amikor megérkezett a Kazincbarcikáról még hétfőn indult, s a megyét körbejáró emberi méltóság menete.

Az esemény szervezői a szegénységre, a nyomorra már 2012-ben és 2013-ban is felhívták a figyelmet, akkori akcióikat a sajtó éhségmenet névre keresztelte. Ezúttal nem Budapestre, s nem éhségmenet néven gyalogoltak: az ország több megyéjében indítottak csoportokat az emberi méltóság menete néven. Ezek a csoportok körbejárták az adott megyét, végül a megyeszékhelyre érkeztek, ahol demonstrációt tartottak.

Így volt ez Borsodban is: a Kazincbarcikáról hétfőn indult csoport szombaton délután érkezett a Városház térre, ahol közülük és az őket váró demonstrálók közül többen is szóltak a nyomor, a kirekesztettség, a dolgozói szegénység, az Orbán-kormány szegényellenes politikája ellen. Szóba került az egészségügyi és a szociális ellátórendszer válsága, az ország szisztematikus kifosztása, a demokratikus intézményrendszer leépítése, a dolgozók érdekvédelmi jogainak csorbítása.

Szólt Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke, Ricse polgármestere, Komjáthi Imre, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke, Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezet miskolci elnöke, Bihal Dávid, a Societas választmányi elnöke, Tirpák Andrásné, a Szövetség az Idős Nemzedékért Egyesület elnöke, Barát Endre szociológus, Virányi András, a banditapolitika.blog.hu szerkesztője, s dr. Varga László miskolci országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke is. A szervezők felolvasták Papp Zoltánnak, a Vasutasok Szakszervezete elnökének üdvözlő sorait is, ő levélben köszöntötte a demonstráció résztvevőit, s tett hitet a megfogalmazott célok mellet.

Dr. Varga László a beszédében azt mondta: minden jóérzésű, baloldali ember és politikus csak támogatni tudja a szakszervezeti követeléseket. Megengedhetetlen ugyanis, hogy Magyarországon a kevés gazdag egyre gazdagabb, a több millió szegény pedig egyre szegényebb lesz. Ezt meg kell állítani, a szégyenletes bérek emelésével, a nyomorúságos helyzetben élők életkörülményeinek javításával.

A konkrét lépéseket ismertetve sorolta:

– a minimálbér nettó összegét 88 ezer forintra, a létminimum szintjére kell emelni (jelenleg ugyanis a nettó minimálbér mintegy 20 ezer forinttal kevesebb, mint a létminimum)!

– Azonnal csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját (ezt az MSZP már évek óta követeli)!

– Meg kell emelni a közszférában dolgozók bérét 5 százalékkal, de minimum 10 ezer forinttal (egyes ágazatokban ugyan korábban emeltek, ám átfogó bérrendezés az Orbán-kormányok idején nem történt)!

– Vissza kell állítani a korkedvezményes nyugdíjat (ez, például a vegyipari fellegvárnak számító Borsodban, különösen fontos követelés)!

– Új Munka Törvénykönyvét, adják vissza a dolgozó emberek méltóságát, jogaik védelmét (amiket korábban éppen az Orbán-kormány nyirbált meg)!

Varga kijelentette azt is, hogy ezek azok a programminimumok, amivel minden baloldali politikusnak egyet kell értenie. Az MSZP ezt teszi, de ezt várja el a többi demokratikus ellenzéki párttól is.

A Közmunkás Szakszervezet követeléseit tartalmazó kiáltványt végül Komjáthi Imre ragasztotta ki a kományhivatalnak is otthont adó megyeháza kapujára. Komjáthi azt is bejelentette, hogy akcióegységet hirdetnek, várják a többi szakszervezet és a civilek csatlakozását céljaik megvalósítása érdekében.