2012. április 16. 16:55

El a kezekkel a megyei kórházaktól!

El a kezekkel a Komárom-Esztergom megyei kórházaktól! címmel intézett interpellációt az MSZP-s Lukács Zoltán Réthelyi Miklóshoz, a nemzeti erőforrásokért felelős miniszterhez. A tatabányai képviselő kijelentette: az egészségügyi intézmények államosítása arányait tekintve Komárom-Esztergom megyét érinti a legsúlyosabban. A komáromi Selye János Kórházat említette példaként, ahol nem csak az államosítás okoz gondot, hanem az is, hogy egyes információk szerint a k kormány kórházi ágyak megszüntetését, a gyermek- a szülészeti és a baleseti osztály megszüntetését is tervezi. – Komárom 2011-ben több mkint ezer sebészeti beavatkozást végeztek. Ha mindez átkerül a tatabányai Szent Borbála kórházba, akkor az mintegy harmadával növeli a beavatkozások számát, s ez a várósliták növekedését és az ellátás színvonalának csökkentését vonja maga után – mutatott rá Lukács Zoltán.

A politikus kifogásolta azt is, hogy a dorogi önkormányzat csupán a minisztérium honlapjáról értesült arról, hogy a város által egymilliárd forintért felújított Dorogi Szakkórház és Rendelőintézet is állami kézbe kerül. Velük ugyanis erről senki nem egyeztetett. – Ha az a kormány célja az államosítással, hogy az intézményeket megszabadítsa az adósságtól, akkor jelzem, hogy a dorogi kórháznak semmilyen adóssága nincs – mondta Lukács, hozzátéve: az önkormányzat nemrég a szakrendelőt is mintegy 300 millióért újította fel.

Lukács kijelentette: véleménye szerint a kormányzatnak meg kellene fontolnia a Komárom-Esztergom megyei kórházak államosítását és érdemi egyeztetést kellene kezdeni az érintett önkormányzatokkal. –Azt ugyanis egészen egyszerűen nem lehet megtenni, hogy az önkormányzatok milliárdos összeget költenek a saját vagyonukból az egészségügyi intézményekre, majd a kormány ezekre egyeztetés nélkül csak úgy ráteszi a kezét. Kéredezem tehát a miniszter urat: milyen indokok alapján akarják egyeztetés nélkül elvenni a dorogiaktól a kórházukat, miért Komárom-Esztergom megyét érinti a legsúlyosabban a kórházak államosítása, hajlandó-ée a kormány érdemi egyeztetésre a dorogi önkormányzattal és meg tudják-e ígérni, hogy nem lesz leépítés az érintett intézményekben – tette fel a kérdéseit Lukács Zoltán.

Réthelyi Miklós válaszában tagadta, hogy elmulasztották volna az egyeztetést, szerinte ez mindenhol megtörtént. A miniszter hangsúlyozta: az átalakítások célja, hogy mindenki a lehető legjobb ellátást kapja, és megvalósuljon az esélyegyenlőség.

Lukács Zoltán viszontválaszában kiemelte: az nem esélyegyenlőség, ha a komáromi nők a jövőben nem szülhetnek a város kórházában, s arra is felhívta ismét a miniszter figyelmét, hogy a dorogi intézménynek nincs tartozása, tehát semmi nem indokolja az államosítást. – Ön nem válaszolt érdemben a kérdésemre, tehát ez azt valószínűsíti, hogy a hírek igazak, elbocsátásokra készülnek és a betegeknek is utazniuk kell a jövőben – jelentette ki Lukács Zoltán, aki nem fogadta el a miniszter válaszát.