2012. augusztus 29. 10:31

Eladósítás, működésképtelenség, csődeljárás: ez a fideszes önkormányzatiság

Tragikomikus, ami Esztergomban zajlik. A fideszes többségű önkormányzatot, a zsigeri bosszú hajtja, így az általuk tönkretett várost, még véletlenül se tudja a független polgármester megmenteni a csődtől. Hevesen is áll a bál. Hol van ilyenkor Orbán?

Az esztergomi állapotok dióhéjban: 25 milliárdos tartozás, válságköltségvetés, adósságrendezési eljárás, fizetésképtelenség, inkasszó. Az eredmény: a közszolgáltatásokra nincs pénz. A helyi fideszes képviselőket mindez és a polgárok sorsa láthatóan egy cseppet sem érdekli. Egyedül a hatalom visszaszerzése a céljuk, mindenáron.

A Fidesz sajnos nem csak Esztergomot teszi tönkre. Jól bevált narancsos módszer, hogy az önkormányzat pártutasításra - általában ugyanannál a békéscsabai cégnél - milliárdokért kötvényt bocsát ki, (így tett többek között Békéscsaba, Hódmezővásárhely, az 5. kerület, és Heves is) ami hosszú évekre eladósítja a települést.

Heves (az akkor még fideszes, ma független polgármester vezetésével) kétmilliárd forintért adott ki kötvényeket, persze devizában, amiknek a törlesztőrészletei Kósa, Szijjártó és Lázár árfolyammegdobó elszólásai miatt jelentősen növekedtek, és mellesleg senki nem veszi őket. A város emiatt és a sarckabinet önkormányzatokat sújtó gazdálkodása miatt csődközelbe jutott.

Míg Hevesen az óvodai és iskolai étkeztetést nem tudták napokig megoldani, Esztergomban a közvilágítást kapcsolták le. Mindkét településen válságköltségvetést vezettek be, mindkét helyen a fideszes többség harcol a polgármesterrel bevetve minden lehetséges trükköt.

Felszólítjuk Orbán Viktort, mint a Fidesz elnökét, mielőbb zabolázza meg az önkormányzati ámokfutást végző, a települések működését lassan tragédiába fordító politikusait, kormányától pedig követeljük, azonnal nyújtson segítséget a bajba jutott önkormányzatoknak: ez már nem a pártpolitikai csatározás ideje, hanem alapvető kötelesség!

Lukács Zoltán,
frakcióvezető-helyettes