Elég a mellébeszélésből!

Fazekas Sándor egy rádióműsorban azt mondta, tovább kell fejleszteni a gazdapiacokat, hogy ezek átvehessék az áruházláncok szerepét a lakosság ellátásában.

Egyetértünk azzal, hogy az élelmiszerláncot rövidíteni kell, viszont nem tartjuk elképzelhetőnek, hogy a szervezett élelmiszerkereskedelmet rövidtávon mással lehet helyettesíteni. Egy logisztikailag jól szervezett, szövetkezeti alapon működő kistermelés és értékesítés jelentősebb részt vállalhat a lakosság ellátásában.

A Magosz szociális bolthálózatával is az volt a legnagyobb baj, hogy a lehetőséget csak egy szűk kör kapta meg, akik képtelenek voltak a folyamatos áruellátást biztosítani. A párttagkönyv megléte nem garantálja a szakértelmet.

A földtörvényről továbbra is azt gondoljuk, végrehajthatatlan és hibás, ami durván avatkozik be a gazdasági folyamatokba és az emberi kapcsolatokba. Minden hozzáértő embert kizár a földszerzésből, aki nem egyénileg vagy családi alapon gazdálkodik, hiába lakik helyben és rendelkezik megfelelő szakértelemmel.

A családi birtokokat értelmetlenül korlátozza, nem vásárolhat földet a gazdálkodó, akinek a közvetlen családjában már másik családtag elérte a törvényi korlátot, akkor sem, ha ő az ország másik végében akarja fejleszteni a tevékenységét.

A mezőgazdasági kisvállalkozás dolgozója vagy nyugdíjasa nem adhatja korábbi vagy jelenlegi munkahelyének bérbe a földet, ha ezzel átlépnék a törvényi korlátot, annak ellenére, hogy ezer szálon kötődik ehhez a közösséghez.

Az is rejtély, hogy a mindenre felkent hatóság hogyan ellenőrzi majd a külföldi földművest, aki a törvény szerint jogszerűen szerezhet földet saját jogon vagy családtagjain keresztül, mekkora birtokkal rendelkezik hazájában? Szomorúan látjuk, hogy a mezőgazdaság szétverésében, a kis- és középvállalkozások tönkretételében a kormány szövetségest talált az LMP-ben, akik adóztatással akarják ezt a folyamatot felgyorsítani.

2011-ben a mezőgazdasági szektorban befizetett 106 milliárd forint társasági adóból 95 milliárdot az a kis- és középvállalkozói kör adta, akiket most a kormány és az LMP is ellenségnek kiáltott ki.

Felszólítunk mindenkit, aki az állattartás 90 százalékát adó, a vidéki foglalkoztatás döntő hányadát biztosító mezőgazdasági kkv-k szétverését tűzte a zászlajára, álljon ki az utcára kerülő emberek tízezrei elé, és valljon szint!

Menjenek el Nagyesztergárra az állattartó telepre, és álljanak oda a 10 család elé, akik 40 éve nevelik a 250 állatot, feláldozták a megélhetésüket, hogy egy magoszos "szent család" megkaphassa azt 400 hektár állami földet, ami eddig az ő megélhetésüket biztosította!

Elég volt a mellébeszélésből és a hazugságokból! Világos, nyílt egyenes, szakmai válaszokat várunk a kérdéseinkre, és a benyújtásra kerülő módosító javaslatainkra!

Gőgös Zoltán,
országgyűlési képviselő