Belföld | Orbán Putyin közlemény
2013. február 06. 16:08

Elég a találgatásból!

A múlt heti Orbán-Putyin találkozó óta a sajtóban megjelenő, egymásnak ellentmondó hírek után az MSZP továbbra is nyomatékosan követeli, hogy Orbán Viktor számoljon be a titkos oroszországi tárgyalásairól!

A kormányfő moszkvai látogatása nem magánügy. Ezért Orbán Viktornak mind a nyilvánosság, mind a parlament illetékes bizottságai előtt be kell számolnia tárgyalásainak eredményeiről. A miniszterelnöki beszámolón többek között arra is várjuk a választ: tárgyalt-e a paksi atomerőmű bővítéséről, kért-e gázárcsökkentést, kért-e pénzt az oroszoktól? Az MSZP arra is szeretne
választ kapni, miként kívánja a kormányfő fellendíteni a két ország gazdasági kapcsolatait.

A paksi atomerőmű jövőjéről Orbán Viktor egyedül nem dönthet. Az esetleges bővítés akár 50 évre előre eldöntheti Magyarország és az itt élő emberek jövőjét, ezért országos egyeztetést és társadalmi támogatást igénylő ügy.

Oroszország fontos, stratégiai együttműködő partnere lesz Magyarországnak az Orbán-kormányt követően is. A két ország szerteágazó gazdasági kapcsolatainak 2014 után előremutatónak és innovatívnak, ugyanakkor azonban átláthatónak és számon kérhetőnek is kell lennie.

Ezért minden olyan döntést, amelyet az Orbán-kormány a nyilvánosságot kizárva, a szakmai és politikai egyeztetést megkerülve köt, a következő kormány egytől egyig felül fog vizsgálni.

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes