mszp.hu | Belföld | közlemény Békenap Európa Napja
2014. május 09. 19:34

Elég volt a szellemi polgárháborúból!

Az Európai Unió békében és párbeszédben született, Budapest is csak így tud fejlődni. A május 9-i békenap legfontosabb üzenete, hogy nem akarunk szellemi polgárháborút, hiszen ebből mind Magyarországnak, mind Budapestnek elege van, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül.

Az Alaptörvényben is szerepel a március 15-i 12 pont alapvetése: "Legyen béke, szabadság és egyetértés!" Ezzel ellentétben a Fidesz ma békét hirdet, de háborút szít. Szabadságot hirdet, de korlátozza azt. Egyetértésre biztat, de megtagadja a párbeszédet.

Márpedig békében a párbeszédnek, a vitának van helye, nem a háborúskodásnak. A szabad Magyarországon, a szabad, európai Budapesten csak társadalmi párbeszéddel, vitákkal juthatunk előbbre. A Szoborpark jól mutatja, hová kerülnek idővel azok a szobrok, emlékművek, amelyeket párbeszéd, egyeztetés és vita nélkül állítottak. A német megszállás emlékművének is itt a helye.

Május 9. nemcsak Békenap, hanem Európa napja is. Nekünk, budapestieknek Európa egyet jelent a fejlődéssel; nélküle nem lenne 4-es metró, nem újíthattuk volna fel a Szabadság hidat vagy a Margit hidat, nem tisztíthattuk volna meg a Dunát.

Május 25-én Európáról döntünk. Aki az Európai Parlamenti választáson az MSZP-re szavaz, az európai Magyarországra, a fejlődő Budapestre és a békességre mond igent. Csak így fejlődhet Budapest, csak így lehet odafigyelő, biztonságos és tiszta város.

Horváth Csaba,
fővárosi frakcióvezető, MSZP