mszp.hu | Belföld
2015. február 25. 11:03

Elfogadhatatlan a Bethlen Gábor Alapról szóló beszámoló

Az MSZP nem fogadja el a külhoni magyarok megosztását, a Fideszhez közelálló szervezetek kizárólagos támogatási gyakorlatát tükröző Bethlen Gábor Alap 2013. évi tevékenységéről készült kormányzati beszámolót.

Elfogadhatatlan, hogy a 2001. évi LXII. törvény (kedvezménytörvény) hatálybalépését követően eddig példátlan módon a Fidesz-kormány 2013-ban és 2014-ben 22.400 forintról 17.200 forintra csökkentette az oktatási-nevelési, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás egy főre eső éves összegét. Az oktatási-nevelési, valamint tankönyv- és taneszköz támogatás pályázati kerete az MSZP kormányok ideje alatt felülről nyitott előirányzatként működött, azaz minden pályázó megkapta az eredeti pályázati keretet.

Elfogadhatatlan, hogy a nemzeti jelentőségű intézmények és programok összeállítása esetében a kormány nem vette figyelembe a határon túli szervezetek véleményét, illetve az egyes régiókban javaslatot tevő szervezetek választáson bizonyított támogatottságát, azaz a Magyar Állandó Értekezlet elé került lista nem tükrözte a külhoni magyar szervezetek előzetes ajánlásait és prioritásait.

A kormányzati kommunikációval ellentétben a Szülőföld Alap jogutódjaként 2010-ben létrehozott Alap 2013-ban sem hozott korszakváltást a támogatáspolitikába. A támogatási keretösszeg nem növekedett, a helyzet- és terepismerettel rendelkező külhoni magyar szakértőket nem vonták be a döntések előkészítésébe és hozatalába. A pályázók véleménye szerint ugyanakkor a BGA pályázati rendszerére a bonyolult ügymenet és a túlszabályozottság a jellemző.

A beszámoló egy terjengős kormányzati sikerpropaganda, amely nem szól az elmúlt évek tényleges támogatáspolitikai gyakorlatáról: a külhoni magyar közösségek további megosztásáról, csak a Fideszhez közelálló szervezetek kizárólagos támogatásáról.

Mindezek miatt az MSZP nem támogatja a beszámoló elfogadását.

Kiss László
országgyűlési képviselő