Elfogadhatatlan az ukrán nyelvtörvény eltörlése

Magyarország nemzeti érdeke, hogy Ukrajna stabil, független, demokratikus és egységes ország legyen. Az Összefogás pártjai továbbra is teljes támogatásukról biztosítják keleti szomszédunk demokratikus átalakulását ás európai integrációját.

Számunkra meghatározó kérdés az is, hogy az Ukrajnában élő kisebbségek, így kárpátaljai magyar nemzeti közösség törvényesen kivívott jogai érvényesüljenek a jövőben.

Aggodalommal tölt el bennünket az ukrán törvényhozás által hatályon kívül helyezett nyelvtörvény, amely nem biztosítja a kárpátaljai magyar közösség számára, hogy a szülőföldjükön továbbra is otthon érezhessék magukat, megőrizhessék nemzeti identitásukat. Az ukrán parlament döntése nem csupán a kárpátaljai magyarok nyelvhasználatát korlátozza, de a kisebbségi kultúra és oktatás fennmaradását is veszélyezteti.

Az ukrán törvényhozás döntése teljesen elfogadhatatlan, mert szemben áll a demokratikus európai értékrenddel és a magyar nemzeti érdekkel egyaránt. Az Összefogás pártjai bíznak abban, hogy az új ukrán vezetés a jövőben kiemelt figyelmet fordít a kisebbségi jogok érvényesítésére is.

Aggodalomra okot adó jelzések jutottak el hozzánk arról is, hogy több kárpátaljai magyar településen magyar képviselőket, polgármestereket, tisztségviselőket fenyegetnek, és megpróbálják őket erőszakkal elmozdítani tisztségükből. Ezt szintén elfogadhatatlannak tartjuk, ezért felszólítjuk a magyar kormányfőt, hogy ha már egy szava sem volt a kijevi mészárlásról és a kormányválságról, legalább most tegyen határozott lépéseket a magyar nemzeti közösség érdekeinek védelmében.

Mesterházy Attila,
az összefogás miniszterelnök-jelöltje