2012. szeptember 18. 16:45

Elhervadt a virág?

Hétfőn a Parlamentben a Fidesz a közfelháborodás hatására visszavonulót fújt, és mégis csak igennel szavazott a családon belüli erőszak ellenében született népi kezdeményezésre. Varga képviselő úr virágot is hozott, bocsánatot kérve a nőktől szavaiért.

Úgy látszik, a virág hamar elhervadt. A kormányzati nőpolitika gyorsan visszataláltn önmagához. Még ugyanaznap érkezett a hír - na nem a kormánytól, hanem uniós forrásból -, hogy a magyar kormány az uniós országok azon kisebbségéhez tartozik, amelyik elutasítja a javaslatot a nők arányának növelésére a gazdaság fontos posztjain. A kormány levélben tudatta az emberi jogokért felelős biztos asszonnyal: úgy általában persze fontosnak tartja a nők esélyeit, de konkrétan nem támogatja a kezdeményezést, és jobbat sem ajánl helyette. Egyetlen érve van: Európa ne beszéljen bele, majd megoldjuk nemzeti szinten.

De meg ám! A parlamenti vitában ízelítőt kaptunk abból, milyen szemlélet alapján. A kormányzati válasz ráadásul szokás szerint anélkül született, hogy a nőszervezetekkel konzultáltak volna.

Az MSZP szükségesnek tartja, hogy a kormány érdemi vitában alakítsa ki álláspontját, és vizsgálja meg: mit tehet a nők előbbre jutásáért a vállalkozások világában.

Különben bebizonyosodik: a nőknek engesztelésül hozott virág egy napig sem tart ki. Ahogy a jó szándék sem. Az történt, ami a családon belüli erőszak esetén is gyakran előfordul: előbb pofon, aztán virág, majd megint pofon.

Lendvai Ildikó,
az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő