2012. június 01. 15:53

Éljünk az Európai Polgári Kezdeményezéssel, legyünk aktív uniós polgárok!

Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a mai napon Hainburgban, Ausztriában, részt vett a háromoldalú határmenti polgárok fórumán, amelynek témája az aktív polgári szerepvállalás és az Európai Polgári Kezdeményezés (ECI) volt.

A rendezvény, amelyet a magyar-osztrák-szlovák határon tartottak, az Európai Parlament bécsi, budapesti, pozsonyi információs irodáinak és a három állam középiskolásainak együttműködésével jött létre.

„Ez egy szimbolikus helyszín, mind földrajzi, mind történelmi szempontból. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy – több nemzet fiataljaival együtt – részt vehetek ezen a fórumon. Ez az európaiság lényege, és nem tudtam volna elképzelni jobb helyszínt arra, hogy az aktív polgári szerepvállalásról beszéljünk” – mondta beszédében Gurmai Zita.

A magyar európai parlamenti képviselő mellett előadást tartott még Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke, Bauer Edit, Hein Becker, Karin Kadenbach és Katarina Nevedalova európai parlamenti képviselők.

Gurmai Zita, mint az Európai Polgári Kezdeményezés rendelet társ-jelentéstevője, ezen új eszköz fontosságát hangsúlyozta, mert ez elősegíti a részvételi demokráciát Európában, valamint segít leküzdeni a bizalmatlanságot és a nagy távolságot az Európai Unió intézményei és az uniós polgárok között.

A képviselő megjegyezte: „Ez nem egy furmányos találmány. De ha ismertté válik, széles körben, hatékonyan alkalmazzák és az uniós intézmények is felkarolják, akkor új lendületet adhat az európai demokráciának és a lakossági érdekeknek.” Beszédében kitért arra, hogy a rendelet 2012. április 1-jén lépett életbe, és azóta hat ilyen típusú kezdeményezést regisztráltak az Európai Bizottság honlapján.

„Büszke vagyok arra, hogy az Európai Unió polgárai már éltek ezzel az eszközzel, és remélem, hogy a kezdeményezések száma növekedni fog a jövőben” – emelte ki Gurmai Zita.

A magyar európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy erősíteni kell az uniós polgárságot, és európai szinten jobban kell kommunikálni az uniós polgárok jogait. Véleménye szerint, erre a legjobb alkalom a 2013-as év lesz, mert azt az Európai Unió polgárainak szentelték. „Ahhoz, hogy az aktív polgári szerepvállalás megvalósuljon, a lehető legjobb feltételeket kell létrehozunk, mert a jelenlegi Európának sokkal nagyobb szüksége van párbeszédre, mint valaha. A többi rajtatok múlik”– zárta beszédét a politikus.