2012. február 16. 15:51

Emelkedő árak – növekvő terhek!

A januári inflációs adatok szerint a fogyasztói árak 5,5%-al emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, növekvő terheket jelent az embereknek:

- az általános forgalmi adó felső kulcsa 25%-ról 27%-ra nőtt, ebben szinte világelsők vagyunk!
- emelkedtek a postai díjak, a távhő szolgáltatás, a földgáz, az áram, az alapvető élelmiszerek árai és drágultak a tömegközlekedési díjak is,
- 30%-ról 37%-ra emelkedett az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa,
- az egészségügyi szolgáltatási járulék 5100 Ft-ról 6390 Ft-ra emelkedett,
- megszűnt az adójóváírás, amely akár havi 12100 Ft-ot is elvett az emberektől,
- az étkezési utalványok értéke havi 18.000 Ft-ról 12.500 Ft illetve 5.000 Ft-ra csökkent,
- új adónemek kerültek bevezetésre:
• baleseti adó az autósoknak (kivéve az állami autókat)!
• chips adó emelése, kiterjesztése a gyümölcsízekre is
• cégautó adó emelés
• illetékek emelése
• 5.000 Ft-os kamarai regisztráció a vállalkozásoknak.

Továbbra is csökken a munkahelyek száma, egyre messzebb kerül a kormány a 10 év alatt 1 millió új munkahely létrehozásától, ez főként vidéken egyre nagyobb nehézséget okoz. A munkanélküliséggel sújtott területek egyre jobban elszegényednek, a szociális háló drasztikus megnyirbálása még kilátástalanabb helyzetbe hozza a szegényeket.

- A munkaadók több mint 1/3-a kieshet a bérkompenzációból, (a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara becslése szerint a magyar vállalkozások 50%-a nem tud élni vele - az állami támogatás feltétele, hogy nincs 60 napnál régebben lejárt köztartozás, illetve az év során nem lesz létszámleépítés, és a minimálbér 15.000 Ft-os emelése (93.000 Ft-ra),
- az egykulcsos adórendszerrel az emberek több mint 80%-a rosszul jár.

Évértékelő beszédében a kormányfő az egygyermekes családoknál 8, a kétgyermekeseknél 16%-os béremelkedést említett. Ehhez képest 2011-ben az alacsonyabb béreknél a legmagasabb bruttó növekedés is csak 7,8%-os volt, miközben a magasabb keresetűeknél a 30%-os nettó emelkedés sem ritka.

A csúcsfizetések több mint 50%-os emelkedése kozmetikázza a statisztikát, de a többség, akik 216.805 Ft alatt keresnek a bőrükön érzik a kormány hibás gazdaságpolitikájának hatását, amikor kézhez kapták a februári fizetésüket, a legrosszabbul a legalacsonyabb keresetűek jártak. Az adójóváírás megszüntetésével mindössze a társadalom 10%-ának lesz bevétel növekedése.
Ráadásul a rendszer gazdaságélénkítő hatása nulla, hiszen sem a fogyasztást, sem a munkahelyteremtést nem ösztönözte.

A kiskeresetűeket sújtó igazságtalan egykulcsos adórendszer elfogadhatatlan az MSZP számára!
(A 4,5 millió adózó közül mindössze 656 ezren vannak azok, akik jól jártak az egykulcsos adóval, 3 millió 800 ezren viszont nem.)

Az MSZP gazdaságélénkítő csomagja megváltoztatná az igazságtalan adórendszert:
- a magasabb keresetűeknek nagyobb mértékben kellene hozzájárulni a közteherviseléshez,
- a tőkejövedelmek magasabb adókulccsal adóznának,
- a munkaadói járulékot (2012-től szociális hozzájárulási adó) pedig csökkentenénk annak érdekében, hogy csökkenjenek a vállalkozók adóterhei és növekedjen versenyképességük.

Tájékoztatom Önöket arról is, hogy az országgyűlés elnökének három kérdést nyújtottam be a témában érintett miniszterekhez:

- Fenyegeti-e a tapolcai kórházat a bezárás veszélye?
- Mikor és milyen ütemben valósul meg a 8-as út fejlesztése?
- A MALÉV felszámolása, csődeljárása során bekerülhetnek-e az érintett utazási irodák is abba a körbe, akik benyújthatják visszatérítési, kártérítési igényeiket?
(ui. a Malév jegyek 80 %-ának értékesítését a Budapestről induló kiutazók vonatkozásában a magyar utazási irodák végezték)

címmel.

Pál Béla