Külföld | nőjog
2013. május 05. 10:04

EP-delegáció Portugáliában

Kétnapos látogatásra Lisszabonba érkezett az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának delegációja, hogy a helyszínen tanulmányozzák a portugáliai társadalmi és munkaerő-piaci folyamatokat. A delegáció tagja dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő is.

A delegáció tagjai a portugál kormány több tagjával is megbeszélést folytattak, így Teresa Morais esélyegyenlőségi és Pedro Roque munkaügyi államtitkárral, valamint a portugál törvényhozás esélyegyenlőségi bizottságának tagjaival, majd helyi civil szervezetek képviselőivel találkoztak.

A látogatást követően Gurmai Zita elmondta: az EP-delegáció elsősorban a portugál fiatalok munkaerő-piaci helyzetével, valamint a közelmúltban elfogadott új munkajogi előírásokkal kapcsolatban kért tájékoztatást a kormány képviselőitől. Az EP-képviselő emlékeztetett rá, hogy a válságot megelőzően Portugália követendő például szolgált a nemek közötti esélyegyenlőség terén az EU többi tagállama számára, azonban a válság és a megszorító intézkedések itt is az áltagosnál súlyosabban érintették a nőket: mind a munkanélküliség, mind pedig a bérolló növekedett. Portugália ugyanakkor továbbra is elkötelezett a nők helyzetének javítása, a nők politikai képviseletének növelése valamint a nemi alapú erőszak leküzdése mellett, amelyet jól jelez a néhány éve elfogadott kvótaszabályozás, illetve a nők elleni erőszak megakadályozásáról szóló európai egyezmény ratifikálása is – tette hozzá Gurmai Zita.