mszp.hu | Belföld, Külföld | nemzetközi megítélés
2015. január 22. 13:39

EP-meghallgatás: a magyar jogállamiság rendszerszerű fenyegetésnek van kitéve

Brüsszel, 2015. január 22. - Az Európai Parlament Állampolgári-jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) ma egy meghallgatás keretében foglalkozott az emberi jogok magyarországi helyzetével.

Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi szóvivője elképesztő módon sértegette a magyar viszonyokat kritizáló intézményeket és személyeket. Konspirációval és hazudozással vádolt mindenkit, aki az Orbán-kormányétól eltérő nézetekkel bír, és szappanoperának nevezte a magyar problémákat vizsgáló tanácskozásokat. Az ülésen felszólaló képviselők szinte mindegyike szigorúan visszautasította a magyar szóvivő és egyben a magyar kormány agresszív magatartását. A hozzászólók arra is emlékeztettek, hogy a kormányzásra szóló felhatalmazás Magyarországon is a közjót kellene, hogy szolgálja. Ahogy Tanja Fajon, az S&D frakció egyik alelnöke fogalmazott, a magyar kormány közelmúltbeli lépései mind azt bizonyítják, hogy nem riadnak vissza autoriter eszközök alkalmazásától. Hangsúlyozta továbbá, hogy a magyar jogállamiság rendszerszerű fenyegetésnek van kitéve.

A mai meghallgatás újabb fejezete volt az Orbán-rezsim nemzetközi elszigetelődésének, de arra is rávilágított, hogy a demokrácia európai ellenségeinek egyes konzervatív erők is igyekeznek fedezéket biztosítani. A vita konkrét eredményre ugyan nem volt hivatott, de azt megmutatta, hogy Orbánék agóniájának még nincs vége.

Szanyi Tibor - Ujhelyi István