Építés helyett rombolás

Ma készül elfogadni a Fidesz-KDNP-frakció az iskolák állami kézbe vételéről szóló törvényt. Teszi ezt úgy, hogy senki nem tudja, mit jelent ez valójában, és hogyan is fog kinézni majd a gyakorlatban.

Nem tudja az igazgató, a pedagógus, a tanfelügyelő, nem tudja a szülő és a gyermek, és nem tudja a polgármester sem. A törvény elfogadásával a kistelepüléseken egy legyintéssel megszűnhetnek az iskolák, utcára kerülhetnek tanárok. Éppen a leghátrányosabb térségek azok, amelyek a leginkább megszenvedhetik Orbán erőszakos átalakításőrületének a hatásait.

Ha már a parlamentben óriási a káosz, legalább az oktatás terén ne legyen az! A törvény (és néhány előző szakmaiatlan jogszabály) hatására éppen a legszegényebb családok gyermekei veszíthetik a legtöbbet.

A megszűnő iskolák, a 16 évre szállított tankötelezettség, a felsőoktatási tandíj teljesen esélytelenné teszi a társadalmi felemelkedés lehetőségét.

Ezért az MSZP felszólítja a kormánypárti képviselőket, gondolják át, mit kívánnak megszavazni, és voksoljanak nemmel a törvényjavaslatra! Ha már a pedagógusokat többször átverték, legalább azokkal a szavazóikkal ne tegyék, akiket azzal ámítottak, hogy megmentik az iskolákat, és esélyt teremtenek a szegény gyermekeknek a tudás megszerzéséhez.

Winkfein Csaba,
az MSZP elnökségi tagja