2012. május 19. 12:57

Esélyegyenlőségi politika egy jobb világ szolgálatában

Megfelelő elméleti háttér, megbízható adatok és a nők együttes fellépése nélkül nem alakítható ki megfelelő európai uniós esélyegyenlőségi politika - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a 8. Európai Feminista Kutatói Konferencián pénteken Budapesten.

Az 1991 óta háromévenként más-más európai városban megrendezésre kerülő konferencia az elmúlt hatvan év legjelentősebb feminista rendezvénye Magyarországon.

A konferencia második napján az európai nemi esélyegyenlőségi politikáról rendeztek kerekasztal-beszélgetést Gurmai Zita részvételével, ahol az uniós szakpolitika esélyegyenlőségi szemléletű átalakításának lehetőségeit vitatták meg. Gurmai Zita tagja a konferenciát kezdeményező Atgender európai esélyegyenlőségi szervezet tanácsadó testületének.

Az EP nőjogi és esélyegyenlőségi bizottságának tagja a hatékony uniós jogalkotás egyik legnagyobb akadályát abban látja, hogy sokszor nem érhetőek el megbízható tudományos adatok a szakterületen. Gurmai Zita szerint szoros együttműködésre van szükség az elméleti kutatók és a döntéshozók között, annál is inkább, mert az előbbiek - meggyőző adatokkal alátámasztott érveléssel - a kezdetben vonakodó politikusokat is meggyőzhetik az esélyegyenlőségi szemléletű intézkedések szükségességéről.

A Közép-Európai Egyetem által szervezett és a Friedrich Ebert Alapítvány támogatásával megvalósított rendezvényen általános szakpolitikai kérdések mellett olyan aktuális témákat is megvitatnak, mint a nőknek az eurózóna válsága utáni helyzete vagy az iszlám feminizmus. A konferencia mintegy 500 kutató, politikus és hallgató résztvevője arra próbál választ találni, hogyan állíthatóak a feminista tudományos eszközök az esélyegyenlőség előmozdításnak szolgálatába.