2012. március 30. 11:24

Esélyt az életre!

A vörösiszap-katasztrófa károsultjainak másodlagos kártérítéséről.

A 2010 októberében bekövetkezett vörösiszap-tragédiát követően a környéket - a Torna patakot és a Marcal medrét is megtisztították egészen Mersevátig. A munkát tavaly ősszel kezdték és pár hónapon belül végeztek is vele. A kikotort vörösiszapot Somlószőlősön, Somlóvásárhelyen, Devecseren és Kolontáron keresztül szállították a tározókig tíztonnás kamionokkal. Ezeket a mellékutakat azonban nem ilyen forgalomra és nem ilyen terhelésre tervezték, az útvonal mellett lévő lakóházak, épületek közül több megrepedezett pl. Somlószőlősön  az iskola, a bolt, a községháza épülete is.

A kárigény beadási határideje  a kármentesítés befejezése előtt még tavaly november végén lejárt. A kármentesítés során okozott ún. másodlagos károk rendezésére belügyminisztériumi rendelet is született. Mindennek ellenére sok családnak elutasították a házukon keletkezett másodlagos kárukat és  így járt az önkormányzat is - annak ellenére, hogy már az első körben beadták igényüket a tulajdonukban lévő épületekre. Ezért az" Esélyt az Életre a Vörösiszap Után " egyesület aláírásgyűjtést kezdeményezett az érintettek másodlagos kárainak megtérítése érdekében.

Ezért azonnali kérdést nyújtottunk be Gőgös Zoltán képviselőtársammal együtt Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy megtudjuk mikor és milyen módon kerül sor a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak az elszenvedett másodlagos károk megtérítésére.

2012 legyen a világörökség éve

(ötpárti határozati javaslat civil kezdeményezésre a parlament előtt)

A Budapest Világörökségéért Alapítvány – személyre szóló felkérésére - képviselőtársaimmal együtt (dr. Horváth János Fidesz, Pálffy István KDNP, dr. Szili Katalin független, Bödecs Barna Jobbik, Jávor Benedek LMP, Pál Béla MSZP) ötpárti határozati javaslatot nyújtottunk be annak érdekében, hogy Magyarország kivételes kulturális és természeti világörökségei tiszteletére a 2012-es évet a Világörökség Évének nyilvánítja.

A határozati javaslat értelmében az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy a Világörökség Évének a civil és szakmai szervezetek által kezdeményezett rendezvényeinek szervezését segítse elő, továbbá felhívja a civil, a kulturális szervezeteket, valamint a polgárokat, hogy az év rendezvényein működjenek együtt.

Magyarországon 2012. január 1-től lépett életbe a világörökségről szóló törvény (280 igen és 22 tartózkodással), amely törvényileg szabályozza az UNESCO (ENSZ örökségvédelmi szerve) által kijelölt világörökségi értékeink védelmét.

Ez az év alkalmat ad majd arra, hogy áttekintsük, hogyan működik a világörökségi törvényünk a gyakorlatban.
Ha megnézzük a világörökséggé nyilvánított helyszíneket, akkor büszkék lehetünk a fejlesztésükre. Hadd említsem elsőként az ezeréves Pannonhalmi Bencés Főapátságot és természeti környezetét, de ugyanide tartozik a Hortobágyi Nemzeti Park, a puszta vagy Pécs ókeresztény temetője, vagy a Fertőtáj és legutóbb a tokaji történelmi borvidék kultúrtáj is, a budapesti Duna-part, a budai Várnegyed, az Andrássy út, Hollókő ófalu és környéke, az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai is.

Fontosak azok a helyszíneink is, amelyek világörökségi várományosi listán vannak, közöttük egyenlőre még hazai listán a Tihanyi-félsziget és Tapolcai-medence tanúhegyei, a Hévízi tó.

Az év rendezvényeit minisztériumi szinten kell koordinálni. Javasoltuk, hogy a civil és szakmai szervezetek rendezvényeihez teremtsenek pályázati forrásokat.

A hazai és a külföldi turisztikai, gazdasági, ország bemutató kiállításokon a különböző kiadványokban pedig kiemelt figyelmet kapjon hazai világörökségi helyszíneink bemutatása.

Az előterjesztés általános vitáját páratlan összhang övezte a tisztelt Házban.

Legyen példa arra, hogy össze tudunk fogni akkor, amikor közös értékeinkről van szó és bizonyára nem vagyok ünneprontó, ha azzal fejezem be, hogy én annak örülnék, hogy ez az összhang, amely a határozati javaslat tárgyalása során megvalósul, máskor is érvényesüljön.

Akkor is, ha az emberek életét közvetlenül érintő fontos kérdésekről, akkor is, ha az Országgyűlésről vagy annak házszabályáról van szó.

Ehhez persze az kell, hogy a kétharmados többséggel rendelkező kormánypárt vegye figyelembe az ellenzék, a civil szféra és a szakmai szervezetek véleményét, és együtt tegyünk az ország javáért ugyanúgy, ahogy most tesszük a 2012. esztendő világörökség éveként történő kiemelt évvé nyilvánításáról, megünnepléséről.