mszp.hu | Belföld
2015. augusztus 04. 15:20

Esélyteremtő oktatást!

Nemrég megtörtént a 2015/2016-os tanévre szóló felsőoktatási ponthatárok kihirdetése. Ezért ezúton is gratulálunk mindazoknak, - akik a kormányzat által állított akadályok ellenére is - felvételt nyertek valamely hazai felsőoktatási intézménybe – kezdte a sajtótájékoztatót Jeszenszki András.

Az idei felvételi és a jövő évre elfogadott költségvetés ismét egyértelműen bizonyította, hogy a kormány számára nem fontos a felsőoktatás. A felsőoktatási intézményekbe jelentkező hallgatók száma több mint 25%-kal kevesebb, mint 2010-ben volt (országosan: 2010: 140.308 fő; 2015: 105.000 fő, Szabolcs megyében: 2010: 8346 fő; 2015: 6316 fő), s ez az arány már nem magyarázható csupán demográfiai folyamatokkal. A felsőoktatás központi költségvetési támogatása jelentősen elmarad az 5 évvel ezelőttitől, az intézmények pénztelensége pedig immár nemhogy az oktatás színvonalának megtartásához nem elegendő, hanem egyértelmű színvonalromlást eredményez. Hasonlóan a közoktatásban történtekhez, a felsőoktatás csak azért nem omlott még össze, mert a benne elhivatottan dolgozók tartják életben azt. Teszik ezt úgy, hogy a felsőoktatási dolgozókra nem vonatkozik a pedagógus életpályamodell, így ők az elmúlt években semmilyen bérnövekményben nem részesültek.

A felsőoktatás jelenléte - különösen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - a társadalmi mobilitás egyik legfontosabb eszköze, egyfajta „társadalmi lift”, a feljutás és érvényesülés meghatározóan fontos esélye. Magyarországon ma ez a lift nem felfelé visz. A lehetőségek bővítése helyett a kormány intézkedései a lehetőségeket szűkítik. Ez nem jó a magyar fiataloknak, rossz egész Magyarországnak és különösen megyénknek. Abban a helyzetben, amely megyénk társadalmát jellemzi, különösen fontos minden felsőoktatási intézmény, de mindenekelőtt a Nyíregyházi Főiskola eredményes és sikeres működése. A Nyíregyházi Főiskola értékes tudásközpont, amelynek színvonalas, elismert és fontos oktatói munkája a megye jövőjének egyik záloga.

Aranyos Gábor a Jeszenszki András által elmondottakat erősítette meg konkrét statisztikai adatokat említve, miszerint azért is kiemelten fontos megyénkben az oktatás hozzáférhetősége, mert az lehetőséget ad a jobb megélhetési körülményekre. Az adatok világosan mutatják a végzettség és a munkaerő-piaci helyzet összefüggéseit: a magasabban kvalifikáltak körében jelentősen kisebb a munkanélküliség aránya hazánkban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

A nyilvántartott álláskeresők létszáma legmagasabb iskolai végzettség szerint 2013-ban

Aranyos Gábor ezért arra biztatott mindenkit – kortól, nemtől, végzettségtől függetlenül -, hogy éljenek a pótfelvételi adta lehetőségekkel is, hiszen egy magasabb végzettség mindig több lehetőséget nyújt a munkaerőpiacon, főként itt, megyénkben, amely a legtöbb statisztikai adat alapján a legelmaradottabb területe hazánknak. (Konkrét adatok linkre kattintva láthatóak: http://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/megy/151/index.html )

A politikusok felszólították a kormányt, hogy állítsák le a folyamatos forráskivonást a közoktatásból és a felsőoktatásból, amelynek a romboló hatása egyértelműen érzékelhető. Véleményük szerint olyan feltételek szükségesek az oktatás finanszírozásban, amelyek elősegítik azt, hogy a lehető legszélesebb körben elérhető és hozzáférhető legyen a különböző képzésekben való részvétel.