2012. március 21. 16:06

Eszközkezelő: egy jó ötlet hibás kivitelezése

Az MSZP üdvözli az eszközkezelő felállítását és azt, hogy két év ígérgetés után végre tesznek is valamit a devizahitelesek problémáinak orvoslása érdekében. Azonban a kormány mai bejelentése a ”legvégső stádiumban” lévő devizahiteleseknek mindössze alig 5 százalékán segít. Mi lesz a többiekkel? Róluk lemond Orbán Viktor?

Orbán Viktor 2010. június 8-án kijelentette, hogy felállítják az eszközkezelőt. Aztán majd két éven át hitegették a devizahiteleseket, hogy már csak pár hét, de nem csináltak semmit. Most pedig olyan kritériumokat állítanak fel, amelyek töredékére korlátozzák azok számát, akik igénybe vehetik az Eszközkezelő segítségét és azt is minimalizálják idén 8 ezer főben. Tavaly év végén több mint 144 ezer devizahiteles volt, aki három hónapja képtelen volt fizetni a törlesztőrészleteit és ez a szám hónapról hónapra nő. Leginkább az Orbán-kormány nemzetromboló gazdaságpolitikájának következtében, hogy a bérek tragikus csökkenését és az egyre durvább inflációt ne is említsük.

Az eszközkezelő kritériumai pedig még alávaló módon válogat közöttük, megosztva őket.

Az egyik kritérium szerint ugyanis az egy háztartásban élő aktív korúak közül az egyiknek rendszeres szociális segélyben vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban kell részesülnie, azaz munkanélkülinek kell lennie. Ugyan mitől van jobb helyzetben az a család, ahol mindkét aktív korú dolgozik, de csak minimálbért keres egy olyan családhoz képest, ahol a dolgozó fél mondjuk 300 ezer forintot keres a szociális segélyen élő párja mellett?

Szintén érthetetlen, hogy miért kerül ki a támogatottak köréből, aki 2009. december 30-a után vett fel hitelt?

Miért nem juthat segítséghez az a fiatal pár, aki pont az egyre emelkedő hitelek miatt nem vállalta be a második gyermeket, vagy épp terhes a második gyermekkel az anyuka?

Miért nem segítenek azokon a családokon, akiknek 15 milliónál nagyobb értékű lakásuk van, de a családjuk 5-6-7-8 főből áll - ezért kellett nagyobb értékű lakást vásárolniuk -, szemben a kormány által elképzelt 4 fős családmodellhez képest, amely elfér egy 15-10 milliós lakásban? Meddig garantálja a kedvező bérleti díjat a kormány? Milyen áron vásárolhatják vissza a lakásukat az érintettek a kormány által megszabott 24 hónap után?

Az MSZP által már régóta követelt bérlakásprogramra lenne szükség, azonban a Fidesznek nincs lakáskoncepciója. Az ócsai elképzelésük állatorvosi ló, elrettentő példaként szolgál minden kormány számára, hogy nem szabad kezelni az ilyen eseteket.

Az MSZP ezért követeli az Orbán-kormánytól, hogy végre álljon elő egy átfogó, minden érintettet elérő, helyzetükön javítani képes koncepcióval! A mostani mindössze a bajba jutottak alig 5 százalékán segít. 95 százalékról lemond Orbán Viktor?

Korózs Lajos,
az MSZP elnökségi tagja