mszp.hu
2016. február 09. 17:41

Fejcserét Debrecenben is, avagy hová lett Debrecen mint iskolaváros?

A mai napon reggel nyolckor kezdődött Budapesten a Nemzeti Köznevelési Kerekasztal, amely nem tarthatott sokáig, hiszen 10 órától már a parlament Kulturális Bizottsága ülésezett, amely az oktatással is foglalkozott. Ugyancsak a mai napon rendezték Debrecenben a Szakképzési Centrum első félévi tanácskozását, amelyre a városi szakképző iskolák nevelőtestületeit várták. Hirtelen elég sokat konzultálnak azokkal, akiknek a véleményére korábban az oktatásirányítás semmilyen formában nem volt kíváncsi. A pedagógusok múlt heti demonstrációinak hatására sorra hívnak össze tanácsokozásokat, bizottságokat, miközben előre deklarálják: tárgyalni ugyan kell, de rendszerszintű változtatásról, a korábbi elemek visszaállításáról nem lehet szó. De akkor miről folyhat a tárgyalás? Csak a működési zavarok enyhítéséről, toldozás-foldozásról. Valójában a tiltakozások szétbeszélése, megosztása, leszalámizása lehet a cél.

A KLIK debreceni vezetője szakmailag hiteltelen, emberileg alkalmatlan a pozíció betöltésére. Az elmúlt időszak bizonyítja, hogy a DIM vezetője sem ért az intézmény működtetéshez, nem szolgálja az iskolákat, hanem uralkodik rajtuk.
Felszólítjuk Debrecen Város polgármesterét, hogy mind a két vezetőt váltsa le, és helyettük hozzáértő szakmai vezetőket nevezzen ki.

A múlt héten, csütörtökön Debrecenben szerveztek fórumot a közoktatásról, ahol Szabó Gyula önkormányzati képviselő, iskolaigazgató a Nemzeti Pedagóguskar képviseletében hangsúlyozta, hogy a Kar nem támogatja a munkabeszüntetéseket, demonstrációkat, a politika bevitelét az oktatásba. Ennek ellenére ma demonstratív jelleggel összehívták szakképző intézményeket -  a 3. óra után tanítási szünetet rendeltek el - s a ,,politikamentességet” Kósa Lajos, Pósán László és Tasó László fideszes parlamenti képviselők biztosították.

Igyekeznek a szakképző iskolákat leválasztani a közoktatásban zajló tiltakozásokról, mintha ezen intézmények nem is foglalkoznának közoktatással. Mintha az ipar, a mezőgazdaság nem igényelne közismereti tudást. Ezért is csökkentették drasztikusan a közismereti órák számát s nehezítették meg az érettségi vizsgát, a továbbtanulást. S fórumra vezényelték a tanárokat, beszéljenek, ha mernek. Néhány ezres kerettel bankkártyát adnak a szakképzők igazgatóinak, gazdálkodási, munkáltatói jogokat nem.

Egy szakközépiskola (mai nevén: szakgimnázium) pedagógusa az „Európa kiadó” című dal sorait idézte erről: ,,Olyan ez, mint egy menekülttábor – Mindenki ott van, aki nem elég bátor”.

A bátorság, a szakmai önérzet azonban egyre láthatóbb. A debreceni pedagógusok ott voltak a miskolci demonstráción, és ott lesznek február 13-án Budapesten is, hacsak szombaton újabb tanácskozásra nem kötelezik őket!

Huszka Imre
megyei elnök