mesterhazy.hu
2012. augusztus 31. 15:01

Fejtő Ferencre emlékezünk - Négy éve nincs köztünk

Négy éve nem halljuk intő szavát, négy éve erőtlenebb azok hangja, akik a szolidaritásért, a baloldalért, a demokratikus jogállamért és a gyűlölet, az antiszemitizmus ellen emelnek szót. Mert négy éve nincs velünk Fejtő Ferenc.

Az az író, esszéista, történész és szociáldemokrata gondolkodó, aki minden meghurcoltatás, megalázás, fizikai és lelki kínzások ellenére is mindig és töretlen hittel lábra tudott állni. Akit megpróbáltatások csak megedzettek, de soha meg nem törtek. Még akkor sem, amikor bebörtönzése után többé be sem tehette a lábát az egyetemre, de még a tanítástól is eltiltották.

Akkor sem, amikor a Népszavában megjelent írása miatt nemcsak perbe fogták, hanem börtönbüntetésre is ítélték. Legnagyobb fegyvere a szó volt, - noha még fegyverrel is harcolt a náci Németország ellen – és az, hogy nem lehetett elnémítani.

Egy életen át tartó utazásának legszimbolikusabb momentuma, amikor félévszázad után ismét hazajött Nagy Imre újratemetésére. Ez sem változtatott azon, hogy továbbra is könyörtelen kritikusa legyen a rendszerváltásnak. Mert számára csak egy igazság létezett: az ember szabadsága és méltósága.

Születése napján tisztelettel emlékezünk rá, gondozzuk örökségét a jobb kor és új nemzedék számára.

Mesterházy Attila,
elnök-frakcióvezető