Felelőtlenség katonai szolgálat nélkül fegyvert adni fiatalok kezébe, inkább az önkéntes tartalékos rendszert tegyék vonzóvá!

Az MSZP szerint felelőtlenségről árulkodik Simicskó István honvédelmi miniszternek az a nyilatkozata, hogy fiatalok bármilyen elköteleződés, katonai szolgálat vállalása nélkül is részt vehessenek katonai alapkiképzésben.

Természetesen fontos, hogy a honvédelem ügye közelebb kerüljön a fiatalokhoz, ám ennek lényege a hazafias nevelés, a fiatalok ösztönzése a haza védelmére, melynek során a fegyveres kiképzés semmiképp sem lehet öncélú! A feltételek nélkül, „hobbiként” elvégezhető katonai kiképzés nem a haza védelmét, hanem könnyen a militáns, félkatonai szervezeteket erősítheti.

AZ MSZP álláspontja szerint magyar államtól fegyveres kiképzést csak az kaphat, aki az ezzel járó kötelezettségeket, a katonai szolgálat kötöttségeit is vállalja.

Mindezt az évek óta működő „KatonaSuli” program folytatásával, fejlesztésével, és az iskolából kikerült fiatalokat megszólítani képes toborzórendszer működtetésével lehet elérni. Olyan feltételeket kell teremteni, hogy a fiatalok számára vonzó pálya legyen a Magyar Honvédség kötelékében szolgálni! Azok számára pedig, akik nem akarják vállalni a hivatásszerű katonai szolgálatot, az önkéntes tartalékos rendszert kell vonzóvá tenni.

Demeter Márta
országgyűlési képviselő