2012. június 05. 14:00

Felesleges és hiábavaló

Az MSZP frakciója feleslegesnek és hiábavalónak tart minden további egyeztetést és konstruktivitást a Btk. vitája során

Az MSZP-frakció, minthogy az egyik legfontosabb törvénynek tartja, eddig konstruktívan állt az új Büntető törvénykönyv vitájához, szakmai javaslatokat fogalmazott meg, kritikái mellett kiemelte a javaslat erényeit
is, és örömmel fogadta a kormány egyeztetési szándékát. A jogalkotás menete a mai napig tisztességes mederben folyt.

A mai alkotmányügyi bizottsági ülésen azonban Vas Imre fideszes képviselő, frakciójának "ügyrend királya", a vitában ugyan szakmai érvekkel nem járult hozzá a bizottság munkájához, azonban amikor azt megunta, szokása szerint ügyrendi javaslattal a képviselők hozzászólási jogát frakciónként két percre korlátozta. Javaslatát pedig a bizottság - egyébként kormánypárti - elnökének kérésére sem vonta vissza. Az MSZP és az LMP képviselői tiltakozásul elhagyták a bizottsági üléstermet.

Elkeserítőnek tartjuk, hogy amikor a bizottság elnöke a frakciókkal előzetesen időpontot egyeztetve biztosítani szeretné azt, hogy a szakbizottságban egy, a Büntető törvénykönyv jelentőségéhez méltó komoly szakmai vita alakulhasson ki, egy fideszes képviselő frakciója támogatásával ellehetetleníti azt. Úgy tűnik, a Fidesz képtelen túllépni önmagán, ezért illúzió, hogy az elmúlt 2 év botrányos jogalkotási menete megváltozzon.

Az MSZP képviselőcsoportja sajnálattal konstatálja mindezt, s értelmetlennek tart minden további egyeztetést és konstruktivitást a Büntető törvénykönyv vitája során. Most benyújtott módosító javaslatait pedig kormányra kerülése esetén beépíti a Btk-ba.

Bárándy Gergely,
az Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság tagja,
országgyűlési képviselő