mszp.hu | Belföld | parlament
2014. június 23. 19:24

Felszólalás a szegénység ellen - Országgyűlés

Éhezők viadala, tankönyvpiac, vagyonőrök, iskolai automaták, rokkantellátás, meggytermelők, hulladékgazdálkodás. Ülésezett a parlament.

Az éhezők viadala

Kunhalmi Ágnes napirend előtt azt kifogásolta, hogy Magyarországon akár tizennégy évesnél fiatalabb gyermekek is részt vehetnek úgynevezett ketrecharcban.

Kijelentette: ezért a kormány társadalompolitikája is okolható. Hozzáfűzte: jelentősen nőtt a létminimum alatt élők száma.

Kampányfogás volt a vagyonőrök foglalkoztatása ügyében tett ígéret?

Harangozó Tamás interpellációjában azt firtatta, hogy csak kampányfogás volt-e a vagyonőrök foglakoztatása ügyében tett ígéret. Felidézte: még ősszel a munkajogi szabályozás semmibe vételére hívta fel a figyelmet, mert a piacon jellemző vállalási ár még a minimálbéres alkalmazást sem fedezi. Azt mondta: egyre inkább úgy tűnik, hogy a minimális rezsióradíj bevezetésének ígérete nem volt több kampányfogásnál. Mikor jelennek meg a vonatkozó rendeletek? Az óradíj eléri a szakmai szervezetek által hivatalosan javasolt 1889 forintot? - tette fel kérdéseit.

V A K Á C I Ó a tankönyvpiacon is?

Kunhalmi Ágnes interpellációjában arról beszélt, hogy már a tankönyvterjesztés államosítása is számos problémát okozott, a kormány azonban tovább megy a rossz úton, a tankönyvfejlesztést és -kiadást is államosítja. Törvényi úton két kiadót hoznak helyzetbe, amivel sérül a tanítás és a módszertan szabadsága - mondta a politikus, aki szerint e rendszer teljesen felszámolja a tankönyvek közötti versenyt. Mikor akarják befejezni az uniformizálást, az "egyentankönyvek" politikáját? Őszre lesz tankönyve a diákoknak? - tette fel kérdéseit a kormány képviselőjének.

A rokkantellátás átalakítása nem hozott megtakarítást

Korózs Lajos a rokkantellátás átalakítását bírálta, mert azzal szerinte a rokkant embereket és a megváltozott munkaképességűeket csalóknak bélyegezték, ráadásul az új rendszer nincs tekintettel arra, hogy ki mennyi szolgálati időt szerzett, mennyi nyugdíjjárulékot fizetett.

Ha tudatában voltak annak, hogy sérelmet okoznak, miért lépték meg ezeket az intézkedéseket? - tette fel a kérdést Korózs Lajos, aki szerint megtakarítás helyett rengeteg ember vegzálásával járt az átalakítás.

Mit tesz a kormány a meggytermelőkért?

Legény Zsolt azonnali kérdésében azt elevenítette fel, hogy 2008 nyarán a Magosz kormányzati beavatkozást követelt a meggyár kérdésében. Ma a meggytermelők még az önköltségi árat sem tudják kigazdálkodni - jelezte. Ezek alapján azt kérdezte: most mikor indul be a Magosz, mikor demonstrál újra, és önt meggyet a Kossuth Lajos térre?

Ki kell tiltani egyes automatákat az iskolákból

Kiss László szerint az iskolai automatákban olyan élelmiszereket árulnak, amelyeket a büfékből kitiltottak. Sokszor azonban erről nem kérdezik meg a szülői szervezeteket, holott kellene. Szerinte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ inkompetenciája itt is veszélyeket okoz.

Mi lesz a hulladékgazdálkodással?

Heringes Anita a hulladékgazdálkodással kapcsolatban azt kérdezte: valóban működőképes az a rendszer, amelybe többet kell beforgatni, mint amennyit a rezsicsökkentés által nyerte az emberek? A cégek többsége szerinte a végtartalékait éli fel.

Mikor lesz másfél óra a Debrecen-Budapest távolság vasúton?

Bangóné Borbély Ildikó felhívta a figyelmet arra, hogy a minisztériumok esetleges vidékre helyezése kapcsán Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere arról beszélt: a megyeszékhely és a főváros távolsága táblától-tábláig közúton és vasúton egyaránt két óra. Hozzátette, hogy Kósa Lajos szerint az óránkénti százhatvan kilométerre képes vonatokkal a menetidő csak másfél óra lesz.

Szabó Sándor: Miért mindig a rászorultakon csattan az Ostor?

Gúr Nándor: Fenntartható vagy sem a kormányzat mostani foglalkoztatáspolitikája?

;