Belföld | integráció
2012. október 30. 10:55

Felzárkózásunkat célozva!

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa Nyíregyháza vendége volt. Sajtótájékoztatót tartott „Az Európai Unió Magyarország és a többi tagállam felzárkóztatásért” címmel, miután nyilvános fórumon vett részt az Esélyek Házában.

A délelőttjét a 100 éves Debreceni Egyetem szociális gazdaságról szóló konferenciáján töltötte, majd Veres János, megyei elnök és Csabai Lászlóné alelnök kíséretében ellátogatott a Guszev lakótelepre.

„A szociális gazdaság az európai szociális piacgazdaságon belül ma fontos pillérét alkotja az európai szociális modellnek. Az EU, az integráció szociális dimenziójának megerősítését célzó törekvésben látja az utat, és ehhez meg kell keresni azokat a lehetőséget, amivel ez erősíthető.” – hangsúlyozta az EU biztos a sajtó nyilvánossága előtt.

Az Európa Tanács november második felétől, a következő hetekben tárgyalja a 2014–20-ig terjedő időszak pénzügyi költségvetését, amiben fontos a hátrányos helyzetű térségek számára, hogy a kohéziós politika ne gyengüljön, hanem erősebb legyen, és azon belül az európai szociális alap is hangsúlyosabb szerepet kapjon.

Hiszen, ahhoz hogy felzárkózás legyen, az esélyek javuljanak, társadalmi csoportok integrációja fejlődhessen tovább, létfontosságú, hogy a humán tőkébe való beruházás megvalósulhasson a leszakadó, hátrányos területeken.

A tényleges valóságot terepmunka keretében tapasztalta meg Nyíregyházán a Guszev- ban, ahol elmondta: A cigányság helyzete kardinális kérdés, nemcsak szociális, hanem politikai dimenzióban is. A jelen helyzet megismerése, és a jövőbeli kilátások ismerete a gyakorlat szemszögéből, fontos célja volt látogatásának. A tárgyalások keretében maguktól az érintettektől, szociális szakemberektől, érdekvédelmi vezetőktől, és a lakosoktól igyekezett tájékozódni, abban a megközelítésben, hogy a finanszírozás, az orientáció, a tanácsadásra kidolgozott stratégiák, hogyan találkoznak a valósággal.