MTI/mszp.hu | Belföld | férfiak 40 parlament vitanap | Nyugdíj
2016. november 30. 12:09

Férfiak 40 - vitanap az Országgyűlésben

A kormány minden nyugdíjkedvezményt megszüntetett.

Férfiak 40 - vitanap

Korózs Lajos, az MSZP vezérszónoka azzal kezdte a felszólalását, hogy kifejtette: azért tárgyalnak most erről a javaslatról, mert a Fidesz nyugdíjpolitikája olyan helyzetet teremtett, hogy beszélni kell erről. A Fidesz kormányra kerülése után az alaptörvényben olyan intézkedéseket töröltek, amelyek korábbi jogosultságokat biztosítottak.

Emiatt az alaptörvényben az öregségi nyugdíjon kívül semmilyen ellátásnak nincs alkotmányos védelme, tehát törvénnyel elvehető, mértéke csökkenthető, vagy kifizetése felfüggeszthető.

A másik fő probléma Korózs Lajos szerint az, hogy a Fidesz átmenet nélkül megszüntetett minden korhatár alatti ellátást és ezzel több százezer ember egzisztenciáját veszélyeztette.

A kormány minden nyugdíjkedvezményt megszüntetett

Tukacs István azt mondta, hogy "itt most terelés zajlik", mert a kormánypártok megpróbálják egymással ellentétbe állítani a nők és a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulásának kérdését, sőt egymás kizáró okává kívánják tenni azokat. A problémát az okozza, hogy a kormány a nők negyven év utáni nyugdíjba vonulását leszámítva minden kedvezményt megszüntetett - tette hozzá.

Frakciótársa, Józsa István arról beszélt, hogy az MSZP azt szeretné, hogy a nehéz munkában megromlott egészséggel rendelkezők méltányos körülmények között az általánosan előírtnál hamarabb nyugdíjba mehessenek.