2012. május 11. 09:17

Fiatal vállalkozóké volt az EP

„Nem a nagyvállalatok ellen, de a kisvállalkozók, különösen a fiatal vállalkozók érdekében kell cselekednie Európának” – érvelt Herczog Edit a Fiatal Vállalkozók Szövetsége (FIVOSZ) brüsszeli rendezvényén csütörtökön.

Sokszor hangoztatott frázis, hogy Európa jövője a fiatalok kezében van, de a kis- és közepes vállalkozások esetében egyértelmű, hogy a fiatalok által felmutatott újfajta szakmai megközelítés, az innováció iránti fogékonyság vezeti ki a szektort a kátyúból.

Az európai foglalkoztatás zömét, a gazdasági növekedés gerincét adó kkv-k esetében az a tét, hogy a fiatalok felkészültségben, kitartásban és vállalkozó-kedvben fel tudják-e venni a versenyt szakmájuk „öreg rókáival”. Ebből a szempontból a digitális tudásnak és a vállalkozások digitalizálásának van talán a legjelentősebb szerepe, de a képviselő a vállalkozásokat támogató uniós programok, illetve a vállalkozói kedvet növelő vállalkozóbarát jogszabályi környezet jelentőségére is felhívta a figyelmet.

Herczog szerint az EU új, 2014-ben induló hétéves pénzügyi keretprogramja egyértelmű választ ad arra a kérdésre, hogy melyik lesz az a kulcsszó, amely a közösség megalakulásakor irányt adó béke és szabadság helyébe állhat. A képviselő szerint Európa új víziója mind gazdasági mind társadalmi értelemben – nagyon helyesen – az innovációban keresendő.

Herczog Edit arra ösztönözte a fiatalokat, hogy aktívan vegyenek részt az uniós programokról, a költségvetés elköltéséről szóló vitában, mert várhatóan minden eddiginél nyíltabb folyamatban nyeri el végleges arcát a 2014-ben induló vállalkozásfejlesztési program, így most még a hazai javaslatoknak is van esélye bekerülni a törvényhozásba.