MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | parlament
2015. március 30. 17:47

Fideszes luxusvillák lettek a Quaestornál forgatott közpénz hasznából? - Országgyűlés

A Quaestor-ügytől az egészségügyig. Ülésezett a parlament.

Fideszes luxusvillák lettek a Quaestornál forgatott közpénz hasznából?

Lukács Zoltán a Quaestor-ügy kapcsán több kérdést is feltett, így azt: mennyire bevett szokás, hogy egy csődbe ment vállalkozás vezetője a külügyminiszteren keresztül küld levelet a miniszterelnöknek? Leveleket hozott-vitt, vagy pénzt is? - kérdezte. Értékelése szerint saját miniszterelnökük hagyta cserben az embereket. Kifogásolta azt is, hogy Tarsoly Csabát az ügy kezdete után 17 nappal vették őrizetbe. Ő is nyilatkozatra kérte a képviselőket az ügyben, illetve jelezte, hogy kikérik Tarsoly Csaba levelét és a február 25-i kormányülés jegyzőkönyvét.

Milyen átszervezések várhatóak az egészségügyben?

Szakács László és Tukacs István az egészségügyi háttérintézményekben várható átszervezésekre kérdezett rá. Arra várt választ: lesznek-e elbocsátások és ha igen, hány embert érintenek az összevonások, az intézmények megszüntetése. Arra is választ vár: mindez növeli-e a hatékonyságot, vagy csak egy fűnyíróelv alapján megvalósított leépítést jelent. Hiányolta az átszervezést megalapozó tanulmányokat.

Egészségügyi kampány Tapolcán?

Korózs Lajos interpellációjában arra emlékeztetett, hogy áprilisban a fideszes Lasztovicza Jenő halála miatt időközi választást tartanak Tapolcán. Bírálta, hogy a kampány során Zombor Gábor egészségügyet felügyelő államtitkár arról beszélt, hogy a település kórházában nyárra elkészül a 2,3 milliárd forintos beruházás és elkészül a mentőállomás is.

Lesz nemzeti gyógyszer-nagykereskedő?

Szakács László arról beszélt, hogy létfontosságú rendszerek létrehozásáról és kijelöléséről szóló törvény mellékletéből azt lehet kiolvasni, a gyógyszer-nagykereskedelemben egy állami gyógyszerellátó monopólium létrehozása várható. Ezt arra használják, hogy kormányhoz hű piaci szereplőket pozícióba hozzák - vélte. Szerinte átgondolatlanok az átalakítások, s joggal merül fel a kérdés, valóban kiszervezik, és monopolizálják a területet, mi lesz az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) sorsa?

Hálapénz és röghöz kötés

Dolgoztak-e ki tervet a várólisták csökkentésére?

Harangozó Tamás szerint az egyszeri 6 milliárd forint pluszforrás ellenére nem sokat változott a várólisták hossza, továbbra is sokat kell várni csípő- és térdprotézisre, szürkehályog-műtétre. Megjegyezte: az egészségügy adóssága nagyobb összeggel nőtt év elején, mint ez a forrás, eközben pedig kiüresítettek egyes ellátó helyeket és kihasználatlan kapacitások vannak. Azt kérdezte, mennyi pénz kellene a várólisták tényleges megszüntetéséhez, mi alapján döntöttek a 6 milliárdról és van-e terv a kapacitások jobb kihasználására.

Ez a tizedik lyuk?

Harangozó Gábor a miniszterelnököt a hortobágyi földpályázatokról kérdezte, amelyekben szerinte "szégyenteljes mutyi" történt.

Mi tartott eddig Legfőbb Ügyész Úr?

Bárándy Gergely azt mondta kiderült, hogy a Quaestor-ügyben sok kormánypárti politikus érintett, a miniszterelnök tudta, hogy mi fog történni, de csak a "fideszes haveroknak szólt". A Quaestor-ügyben csalásról van szó és az sem igényel komolyabb vizsgálatot, hogy a cégnél ki a döntéshozó - fogalmazott.

Azt kérdezte, mi tartott ennyi ideig, az ügyészség miért adta meg annak a lehetőségét, hogy a csalás elkövetői bizonyítékokat semmisíthessenek meg, megváltoztassák a cégstruktúrát és kimenthessék a vagyonukat.

Mi történt 12 nap alatt?