mszp.hu | fizetésemelés 2015
2015. szeptember 23. 16:26

„Fizetésemelés 2015”

MSZP: a dolgozókért

A magyarok az egyik legtöbbet dolgozó nép Európában, mégis úgy érzik, nem becsülik eléggé a munkájukat, nem kapnak annyi fizetést, amelyből meg lehetne élni. A napi 10-12 óra megfeszített munka eredményeképpen nem a bérből élők, a tisztességesen dolgozók jutnak egyről a kettőre, hanem az ügyeskedők, a csókosok, a hozzá nem értő vezetők és a politikai kinevezettek.

A bérből élők helyzete az utóbbi években folyamatosan romlott. Egyre erősödik a bizonytalanság a munka világában, és alig nő a munkavállalók jövedelme. A bizonytalanságon túl feszültséget okoznak az egyre kevésbé leplezett igazságtalanságok is. Ötvenszeres különbség egy intézmény vezetőjének és a beosztottjának fizetése között elfogadhatatlan jövedelmi egyenlőtlenség.

Pedig Magyarország nem egy szegény ország. Európa közepén, az Európai Unió tagjaként lenne lehetőség arra, hogy a dolgozók jó anyagi körülmények között, biztonságban, jobb életet éljenek. A miniszterek és államtitkárok, cégvezetők és igazgatók kaotikus döntései, nyers politikai érdekei és kapzsi életmódja miatt nem jut pénz a tisztességesen dolgozóknak.

A helyzet azok körében, akik Magyarországért dolgoznak, az országot szolgálják, a legtragikusabb. A közalkalmazottak, azaz tanárok és tanítók, orvosok és ápolók, rendőrök, tűzoltók és katonák nap mint nap a mi jobb életünk érdekében tevékenykednek, mégsem hálás nekik, nem becsüli őket a kormány.

Az inkompetens vezetők, a túlzott adminisztráció, a bizalmatlanság és a korrupció miatt egyre nehezebb Magyarországért dolgozni. Nem oda és annak megy a pénz, aki megérdemelné. Megszűnt a régi rend az egészségügyben és az oktatásban, a dolgozókat nem tisztelik eléggé, pedig megérdemelnék.

A közalkalmazottak körében az átlag nettó fizetés alig haladja meg 140 ezer forintot. A legsúlyosabb válságban a szociális ellátás és az egészségügyi ágazat van: átlagosan 100-140 ezer forintot kapnak az életünket mentő emberek. Az egészségügyi és szociális ágazat a dolgozói szegénység mintapéldája.

Ma minden tizedik felnőtt magyarnak az állam – kormány, önkormányzat és állami intézmény – a sokszor kíméletlen és zsugori munkaadója. Nem várhatjuk sem a tisztességtelenül gazdagodó jobboldaliaktól, sem a gyűlöletet szító szélsőségektől hogy ezeket az embereket képviseljék. Ez a baloldal feladata. Ez a mi feladatunk.

Mit ajánl az MSZP?

A közalkalmazottakat a jobboldal cserbenhagyta, a baloldal pedig – érdemes emlékezni a Medgyessy-kormány intézkedéseire – mindig is támogatta. Ezek az emberek – tanítók, ápolók, rendőrök és tűzoltók – túlnyomó többségben nem saját vagyonuk gyarapításáért, hanem valóban az országért, a közösségért, mindünkért dolgoznak. A Magyarországért dolgozók kezében az ország jövője van: egy jó gyermekorvos, egy óvodai dolgozó vagy egy szociális munkás sok ezer ember életét meghatározhatja, megváltoztathatja, megmentheti.

Az MSZP célja, hogy az ő életüket segítse. Ezek az emberek tisztességesen végzik munkájukat, ideje lenne köszönetet mondani nekik és ideje lenne becsületes fizetést adni nekik.

Az MSZP fizetésemelési programja minden tisztességesen dolgozó közalkalmazottnak segít. A program kimondja:

1) Egyetlen közalkalmazott sem kaphat havonta nettó 150 ezer forintnál kevesebb fizetést.

2) Minden közalkalmazott fizetését legalább 50 százalékkal meg kell emelni.

3) Csökkenteni kell a fizetések közötti egyenlőtlenségeket. Meg kell szüntetni, hogy a vezető akár ötvenszeresét is kapja a dolgozók fizetésének. Meg kell szüntetni, hogy a versenyszférában dolgozók átlagbére magasabb legyen, mint a közalkalmazottak bére.

A „Fizetésemelés 2015” program illeszkedik az MSZP eddigi bérminimum programjaihoz, melyekben nettó 100 ezer forintos minimálbérre tett javaslatot a versenyszféra számára. A középfokú végzettséget igénylő szakmákban nettó 125 ezer forintnak kell lennie a garantált bérminimumnak a versenyszférában.

A MSZP „Fizetésemelés 2015” programja szerint a legalább 3 éve közalkalmazottként dolgozók nettó fizetése minimum 150.000 forint lenne havonta. A felsőfokú végzetséggel rendelkezőknél a minimum fizetés 175 ezer forintra, az egyetemi végzettséggel rendelkezőknél minimum 200 ezer forintra nőne.

Mire költi a kormány a dolgozók pénzét?

Vannak, akik azt mondják, nincsen pénz fizetésemelésre. Ez nem igaz. A „Fizetésemelés 2015” programja megmenti azokat az embereket, akik ezt az országot üzemeltetik, megmenti a közalkalmazottakat, és ezzel megmenti Magyarországot az összeomlástól. A program 800 milliárd forintba kerül évente. Ez az ország éves költségvetésének 4, azaz négy százaléka. Van rá pénz, csak a kormány nem erre költi.

Magyarország éves gazdasági növekedése 2,5 százalék körül lesz a következő években. Ebből a költségvetés extra bevétele legalább 400 milliárd forint lesz. A kormány korrupcióra, úri hóbortokra és a gazdagok támogatására költött pénze – így a stadionépítések, a Magyar Nemzeti Bank több száz milliárdos kiadásai, a Paksi Atomerőmű átgondolatlan bővítése – további évi 4-500 ezer milliárd felesleges pénzszórást jelentenek.

Ne feledjük: a felcsúti focistadion 12,5 milliárdos építési költsége 250 ezer tanár 50 ezer forintos egyhavi fizetésemelésére lett volna elegendő! Rogán Antal Pasa parki luxuslakásának ára 3000 tanár egyszeri 50 ezer forintos fizetésemelésének felel meg. Az ilyen példákat pedig oldalakon át sorolhatnánk.

Van tehát pénz a közalkalmazottak fizetésemelésére, csak nem rájuk költik. Van pénz, és tudjuk is kiknél van. Az MSZP azoknak adja ezt a pénzt, akik meg is érdemlik!