Fizetésemelés és köztehercsökkentés kell az agrárszektorban!

Az MSZP szerint azonnali fizetésemelésre és köztehercsökkentésre van szükség az agráriumban tevékenykedő munkavállalók és vállalkozások számára, vagy bedől a magyar zöldség-gyümölcs ágazat.
Világosan látszik, hogy kormány által mesterségesen alacsonyan tartott bérek és az európai szinten is magas járulékterhek a mezőgazdaságot is megfojtják. Szakmai szervezetek szerint az alacsony fizetések miatti elvándorlás ma már olyan méreteket ölt, hogy egyszerűen nincs aki leszedje az idei termést.

A fákon rohadó alma, barack, körte és szilva több tízmilliárdos kárt okoz a magyar agrárcégeknek, a kormányt azonban láthatóan nem zavarja, hogy a termelők nem találnak embert a szüretre. Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy azonnal lépjen!

1. Elsősorban fizetésemelésre van szükség a munkaerőhiány megszüntetéséhez!

2. A munkára rakódó közterhek radikális csökkentésére is szükség van a magyar agrárvállalkozások működőképességének megőrzéséhez és a versenyképességük növeléséhez!

3. A közmunkaprogramot át kell alakítani, mert ma nem biztosít átjárást az élőmunka igényes mezőgazdasági idénymunkák felé!

4. A gazdaságfejlesztési forrásokat Mészáros Lőrinc cégei helyett a versenyképes hazai agrárvállalkozások felé kell terelni!

Gőgös Zoltán,
elnökhelyettes, országgyűlési képviselő