Belföld
2012. december 18. 14:25

Foglalkoztatás helyett képmutatás

Míg a termelő munkahelyek száma idén is csökkenő, a munkanélküliség pedig növekvő tendenciát mutatott, az Orbán-kormány az elrugaszkodás évében is csupán képmutatott.

Hogy a korábbi fideszes ígéreteknek megfelelő adófizető munkahelyteremtés helyett csak a foglalkoztatási statisztikákkal való trükközés, meg a közmunkaprogram habosítása megy, azt bizonyítja az is, hogy a szezonális munkák megszűnése után rögtön tíz százalékkal megugrott az álláskeresők száma például Zala megyében.

A közmunkaidő újrafelosztása, a foglalkoztatás-statisztikai trükközések, vagy épp a rokkantellátottak álláskeresési nyilvántartásból való kivétele mellett a Fidesz munkahelyteremtő és munkahelyvédő harcának totális bukását bizonyítja az is, hogy ma már országszerte közel 540 ezren keresnek állást a munkaügyi hivatal friss adatai szerint.

S habár a legtöbb álláskereső továbbra is az észak-keleti régióban van, a munkaerőpiac leépülése immár a foglalkoztatási szempontból korábban irigyelt nyugati megyékben is általánossá vált, pedig arrafelé a tömeges elbocsátások fogalmával korábban legfeljebb a hírekben találkoztak az emberek.

Ezúton üzenjük az 540 ezer munka nélkül ünneplő magyar embernek: a kormányváltásig már kevesebb, mint 540 nap van hátra, az MSZP programjai közül elsőként bemutatott Gazdasági Kilábalási Koncepció fókuszában pedig a beruházásösztönzés és a munkahelyteremtés áll.

Gúr Nándor
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke