2012. január 15. 13:56

Garanciát!

Többen is pánikkeltést emlegettek a héten. De valójában ki kelt pánikot? Az a kormány, amely elrabolta a nyugdíj-megtakarításokat, majd az államcsőd szélére vitte az országot? Vagy az MSZP, amely garanciát szeretne kapni arra, hogy a Fidesz nem nyúl hozzá a bankbetétekhez is? Meggyőződésem, hogy a lopás félelmet, a garancia biztonságérzetet szül. Illetve szülne, ha volna ilyen garancia.

Az Orbán-kormány teljesítménye, a bármit és bármi áron politikája megalapozza a gyanakvást további lépéseivel szemben. Az országra erőltetett alaptörvény, az alkotmánybíróság és az igazságszolgáltatási rendszer drasztikus és kéretlen átszabása - rossz előjelek. Mikor az MSZP azt kezdeményezi, hogy tartsunk rendkívüli parlamenti ülést, ahol kormány és ellenzék megszavazza a bankbetétek sérthetetlenségét, az nem pánikkeltés. Éppen az adhat okot aggodalomra, ha a kormány erre nem hajlandó. Sokra nem megyünk azzal, ha a kormányszóvivő, vagy maga a kormányfő szóban garantálja a betétesek pénzének sérthetetlenségét. A szavak és a tettek viszonyáról Orbán Viktor maga adott iránymutatást korábban.

Mi nem akarunk mást csak egy határozott kijelentést a kormánypárti képviselőktől: garantálják a megtakarítások sérthetetlenségét! Ha a kabinetnek nincsenek újabb fosztogatási tervei, akkor ennyit könnyen megtehetnek a nyugalom érdekében. Az elmúlt másfél év után a Fidesz nincs abban a helyzetben, hogy pusztán a szavainak hitelt kellene adnunk.

Az MSZP azt is jelezte a hét során, hogy üdvözöljük az LMP csatlakozását kezdeményezésünkhöz. Az egykulcsos adó sarkalatos törvénybe fagyasztása egyrészt ostobaság, mert a rossz gazdaságpolitika egyik alapelemét teszi szinte megváltoztathatatlanná. Másrészt antidemokratikus, mert a majdani, esetleg nem kétharmados kormányok számára teszi lehetetlenné, hogy érdemi döntéseket hozzanak. Ily módon a választók szabadsága is sérülne, hiszen ez a terület érinthetetlenné válna.

Ha már annyit papolnak a kormányoldalon az emberek megvédéséről, meg az ország megtámadásáról, akkor ugyan mibe kerülne nyilvánvalóvá tenni, hogy itthon nem érheti bántódás az embereket? Rengeteg olyan folyamat zajlik a világban, amelyre nincs sok befolyása a nálunk nagyobb országok vezetőinek sem. Ám a bankbetétek biztonságának garantálása kizárólag a kormány és a parlamenti többség elhatározásán múlik. Ez még csak az európai uniós jogba sem ütközik - habár néha az a benyomásunk, hogy a Fidesz kizárólag olyan szabályokat szeret hozni, amelyek az uniós kereteket feszegetik, hogy aztán nap mint nap előadhassa szokásos összeesküvés-elméleteit.

Szeretnénk emellett egy másik garanciát is kapni. Garanciát arra, hogy az államfő nem csaló.

Mélyen hiszek az ártatlanság vélelmében: senkit sem lehet addig bűnösnek vagy hibásnak tekinteni, amíg az be nem bizonyosodik. Ugyanakkor úgy vélem, Schmitt Pál disszertációjával kapcsolatban messze nem csak vádaskodás, hanem bizonyító erejű dokumentum látott napvilágot. Az államfőnek erre kötelessége érdemben reagálni. Mert ami eddig elhangzott a hivatala részéről, az porhintés. Jómagam is írtam már például szakdolgozatot, ismerem a tudományos hivatkozás szabályait. Olyasmiről nem hallottam, hogy 180 oldalt szó szerint át lehet venni valakitől.

Amennyiben nincs épkézláb magyarázat ez ügyben, akkor Schmitt Pálnak mennie kell. És akkor már vihetné magával Orbán Viktort is.