közlemény közoktatás
2012. október 18. 08:46

Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár lemondása kapcsán

Gloviczki Zoltán lemondása nem meglepő, de nem öröm. Lépése nem megold problémákat, hanem újakat hoz létre. A közoktatásban teljes a fejetlenség, a rendszer elérte működőképessége határát. Két és fél hónappal az iskolák tervezett államosítása előtt senki nem tud semmit, teljes a bizonytalanság a pedagógusok, a szülők körében, de az iskolaigazgatók és a polgármesterek sem tudnak többet. Az oktatási államtitkárság nem tudta időben elkészíteni a szükséges jogszabályokat, rendeleteket és ez tovább növelte a bizonytalanságot. A diákok ma azért járhatnak iskolába, mert a pedagógusok ellátják feladatukat, teljesítik hivatásukat, de mindenki számára világos, hogy az oktatási államtitkárság ugyanerre már nem képes.

Ebben a helyzetben arra szólítjuk fel a kormányt, hogy függessze fel a köznevelési törvény végrehajtását. Az előkészítetlen államosítás, a rendszer átgondolatlan átalakítása gyors színvonalcsökkenéshez vezet és veszélyezteti a teljes magyar közoktatás működését. Az oktatási államtitkárságot arra szólítjuk fel, hogy látszattárgyalások helyett folytasson valódi egyeztetéseket, tárgyaljon és egyeztessen a szakmai és civil szervezetek képviselőivel. Ha működőképes új rendszert létrehozni nem tudnak, legalább ne verjék szét a még működőt. Feladatuk innentől kezdve a tűzoltás, a közoktatás összeomlásának megakadályozása! Mentsék, ami még menthető!

Hiller István,
az MSZP Humánpolitikai kabinetvezetője