Belföld | Zöld Parlament Gödöllő
2013. március 25. 12:09

Gödöllőn ülésezett a hazai ’Zöld Parlament’

A Zöld Parlament a környezet- és természetvédő szervezetek 23. országos találkozója, amely a Királyi Kastély Lovardájában került megrendezésre március 21 - 24. között – gondolom Dr. Gémesi György polgármesternek köszönhetően.

Aki nem ismeri, annak még elmondom, hogy a Lovardában utoljára a háború előtt voltak lovak, de helyreállítása után 2011-ben itt tartotta ülését az Európa Tanács Magyarország soros elnöksége alatt.

Az impozáns nagy terem valóban parlamenti keretet biztosított a 23. ZÖLD- OT számára, ahol a civil szervezetek képviselői plenáris- és szekcióüléseken értékelték a hazai környezet- és természetvédelem helyzetét, valamint a jövőt illetően fogalmazták meg ajánlásaikat.

A péntek délutáni plenáris ülésen a szervezők felkérésére valamennyi parlamenti párt képviselte magát, és mondta el pártja helyzetértékelést, illetve a környezetvédelmi jövőképét.
Pártunkat Szabó Imre az országgyűlés Fenntartható Fejlődés Kabinet vezetője képviselte.

A kormány nem képviselte magát, bár a támogatók között található a Vidékfejlesztési Minisztérium neve is. (Érdekes, hogy a támogatók között van az LMP ÖKOPOLISZ alapítványa is.)

Egyébként a legtöbb kritikát a kormány és a civilek kapcsolata kapta – annak ellenére, hogy a Fidesz képviselő szerint dr. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár jónak minősítette kapcsolatát a zöldekkel.

Ennek viszont ellentmondanak nyilatkozatai, amelyekben melegebb éghajlatra küldte a civileket, a civilek pénzügyi támogatása, amely 8 milliárdról 1,5 milliárdra csökkent az Orbán kormány alatt, és a környezet- és természetvédő szervezetek delegáltjainak beszámolói, amelyek szerint a kormány által felállított szakmai tanácsok vagy nem működnek vagy csak formálisan.

Mindenki helytelenítette a környezetvédelmi minisztérium önállóságának megszűntetését, a vízügyi ágazat szétszórását 3 minisztérium felügyelete alá, a hulladékos szabályozást, amelynek következtében szaporodnak az illegális hulladékégetések, a klíma- és megújuló törvény hiányát, a nemzeti parkok támogatásának csökkentését, a Natura 2000 támogatási rendszerének kialakulatlanságát, monitorozásának hiányát.

A jövőt illetően az előadók csatornázás helyett alternatív szennyvízkezelést javasoltak a kis települések számára.

Egybehangzóan az energiahatékonyság növelését, az épületenergetikai korszerűsítések folytatását, a megújuló energiák felhasználásának új támogatási rendszerét javasolták a rezsidíj csökkentés és a MOL-, valamint E.ON portfoliók vásárlása helyett.

Az atomenergia hasznosítással kapcsolatban nem volt egység a párt képviselők között.

A biodiverzitás fenntartásában egyetértés volt, de annak értelmezésében nem.

A zöldek többsége az Ángyán-féle föld koncepciót támogatta.

Bódás Sándor