2012. április 17. 15:59

Gondoskodás Orbán-módra: csökkenő munkanélküli- és betegellátás

A kormány az emberek biztonsága helyett csupán a kiszolgáltatottságukat növeli.

Most, hogy kiderült, a Fidesz-KDNP frakció csont nélkül megszavazza az Orbán Viktor szerint biztonságot és nyugalmat sugárzó Áder Jánost, ideje, hogy beszéljünk végre a mindennapi megélhetés biztonságáról is.

Nem elég, hogy január elsejével a táppénz összegét megfelezte, az álláskeresési támogatás idejét pedig elharmadolta, a kormány az új Munka Törvénykönyvével a beteg munkavállalók azonnali elbocsáthatóságáról is „gondoskodik”.

Százszor elmondtuk már, és mert kell, elmondjuk százegyedszer is: az új munkajog szerint a munkáltatók a betegség ideje alatt is felmondhatnak a keresőképtelenné váló munkavállalóiknak, ráadásul a kormány által beterjesztett, a kormánypártok által elfogadott új Munka törvénykönyve szerint nem élveznek majd védettséget a táppénzen lévő dolgozók. De azok sem, akik a beteg gyermekük ápolása miatt kérik táppénzállományba helyezésüket, vagy rokonukat kénytelenek ápolni.

Ennyit az orbáni biztonságteremtésről. Családbarát kormányról meg jobb, ha nem is beszélünk.

Gúr Nándor

a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
az MSZP alelnöke