Gyengülő forint, erősödő elégedetlenség

Az Orbán-Matolcsy kettős ismét bedöntötte a forintot. Ezzel a Fidesz Zrt. spekulánsai megint jól járnak, az átlagemberek viszont újra súlyos árat fizetnek.

Matolcsy György jegybanki kinevezése és Orbán Viktor újabb demokráciaromboló intézkedései megtették a hatásukat. A magyar kormány iránti bizalom hiánya az euró, a svájci frank és a dollárral szemben is rekordszint közelébe gyengítette a forintot. Ez újabb három csapást jelent az egyre rosszabbul élő családoknak.

A frankárfolyam elszabadulása lehetetlen helyzetbe hozza a lakás- és autóhitelt törlesztőket. A forint dollárral szembeni leértékelése előbb az üzemanyagárak, majd a tej és a kenyér árának növekedésében fog jelentkezni. A 300 forint feletti euróárfolyam pedig az államadósság-csökkentést ássa alá, ez pedig a befektetői bizalom további romlását vonja maga után.

Mindez megint azokat sújtja, akik egyre bizonytalanabbul élnek, és mit sem tehetnek az Orbán-kormány igazságtalan gazdaságpolitikájáról. Az MSZP célja, hogy az Orbán-kormány teljesítményével joggal elégedetlen emberek 2014 után a mainál kiszámíthatóbban és jobban éljenek. Ehhez olyan erős forintra lesz
szükség, mint a 2010-es kormányváltáskor volt, amikor 265 forint volt az euró és 185 forint volt a svájci frank.

Török Zsolt,
szóvivő

"Az a miniszterelnök, akinek kormányzása idején 300 Ft fölé emelkedik az euró árfolyama, nem tud kormányozni és le kell mondania!" Orbán Viktor 2008. április