mszp.hu | Belföld | gyermekvédelem közlemény
2016. február 12. 13:46

Gyermekvédelmi krízishelyzet: bizottság előtt kell beszámolnia a Fidesz-kormánynak

Döbbenetes helyzetbe került a gyermekvédelem, amelynek látóköréből eltűnt 50 ezer veszélyeztetett gyermek. Ezért két héten belül összehívom a Népjóléti bizottság ellenőrzési albizottságát, hogy a kormány számoljon be arról, mit kíván tenni ennek a krízisnek a megoldásáért.

A KSH legfrissebb kimutatásából kiderül, hogy 2012 és 2014 között legalább 50 ezer gyermek eltűnt a gyermekvédelem statisztikáiból, mivel a települések négyötödén nem működik gyermekjóléti szolgálat. Mindez arról árulkodik, hogy a Fidesz-kormány, ahelyett, hogy gondoskodna a veszélyeztetett gyerekekről, inkább tudomást sem vesz a létezésükről.

Ez a katasztrofális helyzet a jövőben még rosszabb lesz, mivel a kormány 2016. január 1-től tovább szigorította annak a lehetőségét, hogy egy veszélyeztetett gyermek bekerüljön a gyermekvédelem rendszerébe. A Fidesz láthatóan nem akar foglalkozni a gyerekekkel – épp úgy, ahogy magukra hagyta a többi elesett és rászoruló tömegeket: időseket, rokkantakat, munkanélkülieket.

Az MSZP nem engedi cserbenhagyni a nehéz helyzetben lévő gyerekek tízezreit! A Népjóléti bizottság ellenőrzési albizottsága előtt szembesíteni fogjuk a lopásba belefeledkezett Fidesz-kormányt azzal, hogy nem nézhetik levegőnek a veszélyben lévő gyerekek tömegét!

Bangóné Borbély Ildikó
a Népjóléti bizottság ellenőrzési albizottságának elnöke