hir6.hu | Belföld | földmutyi nemzeti parkok Békéscsaba
2014. február 19. 09:18

'Ha a vidék nem kap észhez, akkor nincs mit mondanom!'

Ha a vidék nem kap észhez, akkor nincs mit mondanom! - mondta Gőgös Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő azon a sajtótájékoztatón, amit kedden tartottak Békéscsabán. A fő téma a „földmutyi” volt.

A mostani kormány úgy néz ki, hogy minden népcsoportot tesztel, minden csoporttól elvesz valamit – ezzel a mondattal nyitotta meg Miklós Attila, az MSZP Békés megyei szervezetének elnöke a sajtótájékozatót.

Varga Zoltán MSZP-s országgyűlési képviselő a Mezőhegyesi ménesbirtokot negatívan érintő Nemzeti Földalap pályázatáról beszélt.

– A Nemzeti Földalap ellenőrző bizottságához egy 40 oldalas dokumentum jutott el, mely bizonyítja, hogy a pályázat, amit kiírtak jogszabályba ütközik, tehát érvénytelen. A termőföldek művelésben tartását nem segíti elő, veszélyezteti több mint 1000 ember megélhetését, és még az állami költségvetést is megterheli. Egyáltalán nem szolgálja a magyar mezőgazdaság érdekeit. Az április 6-ai kormányváltás után elállnánk a földalaptól – mondta Varga Zoltán.

– Olyan emberek panaszkodtak nekem, akik a Körös-Maros Nemzeti Parkban több mint 10 éve használtak legelőt, de ezt elvették tőlük, és olyanoknak adták, akiknek állatuk sincs. Amikor felháborodva megkérdezték a nemzeti parktól, hogy ez miért történt, akkor csak annyit válaszoltak, hogy 10 évük volt megszedni magukat. Ha ez sem elég a vidék népének, hogy észbe kapjon, akkor nincs mit mondanom – jelentette ki Gőgös Zoltán.

Hozzátette: 202000 tejelő tehén van most Magyarországon, ezeknek a 82 százaléka olyanoknál van, akiktől el akarják venni a földet. Magyarország így kettő éven belül tetemes tejimportra fog szorulni. Magyarországon az első feladatunk a sok egyéb feladat mellett az lesz, hogy megszüntetjük a kötelező tagságot, ezt nem terheljük rá a gazdálkodókra.