mszp.hu | Belföld
2014. február 03. 14:54

Ha kirúgja hadd rúgja?

Ma világossá vált, hogy a Mesterházy-kormánynak kell majd biztosítania, hogy a gyed-extra valódi megoldást kínáljon a dolgozó szülőknek. A Fidesz képviselői ugyanis megakadályozták a kismamák munkahelyi védelmének kiterjesztését, sőt, kiderült, hogy az Orbán-kormány egyetért azzal, hogy a kismamák kirúghatóak.

Az Országgyűlés Ifjúsági, szociális, családügyi és lakhatási bizottsága hétfői ülésén tárgyalta azt az MSZP törvényjavaslatot, amelyet a dolgozó szülők védelme érdekében nyújtottunk be.

A kormánypárti képviselők nem támogatták a három elemből álló javaslatot, még vitatkozni sem voltak hajlandóak róla. Ezzel bebizonyították, hogy jelenlegi formájában a gyed extra csak üres kampányfogás, hiszen bármikor kirúghatják a munkába visszatérő szülőket és a törvényi ellentmondások miatt továbbra sem egyértelmű, hogy lehet-e dupla gyest igénybe venni, illetve a gyeden lévő szülő beírathatja-e a gyerekét a bölcsődébe.

Az NGM képviselője elutasította a gyeden/gyesen lévő szülők munkahelyi védelmének kiterjesztéséről szóló javaslatunkat, sőt megkérdőjelezte a felmondási védelem intézményét is. Kifejtette, hogy az ilyen típusú védelmek csak akadályozzák a munkavállalók elhelyezkedését. A kormánypárti képviselők csendben maradtak.

A Mesterházy-kormány ki fogja javítani a gyed-extra hibáit, érdemi segítséget ad a gyereket nevelő édesanyáknak.

Varga László,
országgyűlési képviselő