mszp.hu | Belföld | meggy
2014. július 04. 09:17

Ha nem meggy, akkor vonat!

Halmi József, az MSZP megyei frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában tolmácsolta a tegnapi megyei közgyűlésben is a meggytermelők gondjait. Kérte a kormánypárti képviselőket, hogy tegyenek valós, kézzelfogható intézkedéseket a megyei termelőkért, mert a meggy után, jöhet a cseresznye, gabona, és alma probléma is. Kovács Sándor országgyűlési képviselő a felvetésre úgy reagált, hogy a feldolgozóipart 800 millióval kívánja segíteni a kormány, és a termelők is kompenzációs díjba részesülhetnek. Halmi József hangsúlyozta a feldolgozóipar felé nyújtandó kormányzati szándék! nem elégséges kezelése a meggytermelők gondjainak!

Az Agrárgazdasági Kamara vezetője is megerősítette, hogy - a sajtóértesülésekkel egyezően - a feldolgozóipar kaphatja meg egyenként 60 milliós deminimis támogatás nagyságrendben a kormányzati segítségként szánt összeget, ha a vállalkozó vállalja, hogy közraktárra gyárt. Emellett 12 %-os kompenzációt kaphatnak a termelők. Bár a kamara elnöke azt is elmondta, hogy egy üveg meggy legyártása 162 forintba kerül, amihez a feldolgozó cégek 40 forintnyi támogatást kaphatnak, így a konzervgyáraknak hitelt kellene felvenni.

Ebből is következik, hogy „nem nagyon kapkodnak utána”.

Halmi József felhívta Rácz Imre, kamara elnök figyelmét, hogy tegyenek meg mindent a termelőkért, oly módon, ahogy 2010 előtt is tett a mezőgazdaság érdekében, és minden eszközt megmozgatott a termelőkért. Az MSZP megyei frakcióvezetője hangsúlyozta, „A gazdáknak segítsen, ne a kormánynak!” … és lemondásra szólította fel az Agrárgazdasági Kamara elnökét, aki egyben a MAGOSZ és a kormánypárt érdekében is dolgozik, mivel 12 éve a Fidesz párttagja és ezen tevékenységek együttes végzése, nem teszi lehetővé a gazdák valódi érdekképviseletét.

Bár a meggyprobléma átszőtte a tegnapi közgyűlést, a vasúti problémák is felszínre kerültek a MÁV Zrt. beszámolója kapcsán. Az MSZP frakcióvezetője a beszámolóhoz hozzászólva felhívta a figyelmet a rossz állapotú vasútvonalakra a megyében. Nonszensz, hogy két óra alatt lehet Mátészalkáról Nyíregyházára bejutni, hiszen az elhasználódott talpfák veszélyeztetik a biztonságos közlekedést – mondta.

A rendőrségi beszámolóhoz hozzászólva Halmi József a frakció nevében megköszönte a megyében zajló magas szintű, jól szervezett munkát. Külön megköszönte, hogy az Országos Rendőr Főkapitányságnak, hogy mindig érzékelhetően fontos a megyei közgyűlésen tartott beszámoló számukra is.

Győrtelek polgármestereként azt is megjegyezte, sajnos két nagy baleset is volt az elmúlt időszakban a településükön, amiben a Megyei Rendőrfőkapitány személyesen irányította a rendőri munkát. A frakcióvezető által felvetett kérdéskörben, hogy egyre jobban jelen van a kábítószer is a térségben, az országos rendőr főkapitány helyettes személyesen adott tájékoztatást mind a jogalkotás, mind a bűnüldözés területéről.