Hadd szóljon! - Az MSZP álláspontja a Klubrádióról

A mai „Hadd szóljon” koncert is azt bizonyítja: már nemcsak egy rádióról van szó. A Klubrádió sorsa jelképpé vált, közönségéből közösség lett, és ez a kormánypolitika nyilvánvaló kudarcát jelenti.

A hatalom a Médiatanács segítségével egyre leplezetlenebb háborút folytat a Klubrádió és rajta keresztül a független tájékoztatás ellen. Ebben a háborúban már éppen csak fegyvereket nem használt, ezentúl minden eszközt bevetett, mégsem sikerült senkit megfélemlítenie.

A médiatörvény számos paragrafusát eleve „lex Klubrádió”-nak szánták a könnyebb elhallgattatás érdekében. A Médiatanács a rádiót ellehetetlenítő pályázati kiírásokat fogalmazott meg, majd strómanok fiktív pályázatát részesítette előnyben. Bírósági ítéletek sorát hagyták figyelmen kívül. A hirdetések megvonásával megpróbálták a rádiót gazdaságilag kivéreztetni.

A kormány vállalta a nemzetközi botrányt és az európai intézmények eljárásait, szembehazudtak az Egyesült Államok külügyminiszterének. Az eszközök azonban bumerángnak bizonyultak. Csak a kormány ellenfeleinek számát szaporították, a kormányt kiszolgáló médiumok közönsége egyetlen emberrel sem gyarapodott.

A mai rendezvény az MSZP álláspontja szerint nemcsak a Klubrádió szimpatizánsainak fontos. Figyelmeztető jel a kormány számára is: hiába médiaháború és békemenet, hiába választási regisztráció és gazdasági sikerpropaganda, ezzel csak a rezsimmel szembeni ellenállás erősödik. A visszaszámlálás elkezdődött, a kormány menni fog, a Klubrádió marad.

Lendvai Ildikó,
az emberi jogi bizottság tagja