mszp.hu | Belföld | BKK tömegközlekedés
2015. szeptember 16. 17:41

Hány busznak kell még kiégni, hogy pénzt kapjon a BKV?

Az elmúlt néhány napban 2 BKV-busz égett ki Budapesten. Korábban egy 166, a hétvégén pedig egy 21A jelzésű busz vált a lángok martalékává, utóbbi vezetőjét füstmérgezéssel kellett kórházba szállítani. Mindkét autóbusz a BKV használtan beszerzett járművei közül került ki, ráadásul a vasárnap kiégett busz kevesebb, mint két hete állt forgalomba.

Sajnos a jelenség nem új: februárban már porig égett egy szintén használtan beszerzett BKV busz, júliusban pedig egy ugyanilyen jármű okozott súlyos sérülést egy utasnak. Az egyre gyakoribbá váló és immár személyi sérüléseket okozó balesetek aggodalomra adnak okot és felvetik a szervizelés hiányosságának lehetőségét.

Nem lehet nem észrevenni, hogy az egyre csökkenő karbantartás és az ebből eredő sorozatos műszaki hibák és balesetek oka a BKV egyre súlyosbodó pénzügyi helyzete. A legfrissebb hírek szerint a társaság idei működéséből is hiányzik 15 milliárd forint, amelynek rendezésére egyelőre még kormányzati szándék sem látszik – nem beszélve a budapesti tömegközlekedés hosszú távú költségeiről.

Felszólítjuk a kormányzatot, hogy mielőbb biztosítsa a BKV stabil működéséhez szükséges forrásokat, mielőtt a pénzhiány az eddigieknél is súlyosabb baleseteket eredményez! Egyben felszólítjuk Budapest vezetését, vizsgálja meg, hogyan csökkenthető a BKV-járművek meghibásodásának és súlyos baleseteinek kockázata!

Horváth Csaba,
fővárosi frakcióvezető