Három a magyar igazság, de egy a Matolcsy

Matolcsy újra nagyot mondott. Egyszerre hármat is. Egyrészt szeretné, ha a bruttó hazai termék 2025-re megduplázódna. Nem értjük, hogy miért nem rögtön triplázást célzott meg, hiszen ahogy eddig bejöttek az álmai és tündérmeséi, úgy szinte mindegy, mit mond.

Másrészt szeretne 2020-ig egymillió új munkahelyet. Ez éppen olyan blöff, mint az előző. Hogy ez ne csak Matolcsy víziója, hanem kézzel fogható valóság legyen, a munkanélküliségnek növekedés helyett erőteljesen csökkennie kellene. Vagy az unortodox közgazdaságtan szerint egymillió új munkahely akár varázsütésre is megjelenhet a munkaerőpiacon?

Végül szeretne hazahozni külföldről félmillió munkavállalót. Ez is nemes cél, és éppen olyan irreális mint a többi. Egyfelől a miniszter úr elfelejti megemlíteni mennyi idő alatt, másrészt azt is, hogy miként. Hogy milyen konkrét programokat, munkahelyteremtő lépéseket, esetleg kiemelt szakmák bérrendezését kezdi el ennek érdekében?

Három a magyar igazság és egy a ráadás: Matolcsy szerint „okos gazdaságélénkítésre” van szükség. No comment.

Hogy Matolcsy álmai megvalósuljanak a következő három valódi igazságnak kell létrejönnie. Kiszámítható gazdaságpolitika, beruházás-ösztönzés, illetve megfelelő mennyiségű és minőségű munkaerő.

Ezek egyikét sem segíti elő az Orbán-Matolcsy-féle, három éve tartó unortodox út.

Az MSZP szerint ezért Matolcsy távozására és gazdaságpolitikai fordulatra van szükség.

Tukacs István,
országgyűlési képviselő