2012. január 31. 16:27

Hatékonyabb feladatellátást!

A közigazgatási reform újabb állomásaként a kormány nyilvánosságra hozta a tervezett járások területi kiosztását. A feladatok integrációja és koordinációja mellett olyan területi aránytalanságok jellemzik a tervezetet, ami ellen szólnunk kell.

A tervezet csak bizonyos esetekben veszi figyelembe a történelemi hagyományokat, és több esetben szakít a már működő kistérségi működési elvvel. Megyénk településszerkezete indokolttá teszi a járási jogokkal felruházott települési státusz létrehozását. Ezzel biztosítható lenne a közszolgáltatásokhoz történő hozzáférés esélyegyenlősége (okmányiroda, járóbeteg-szakrendelés, munkaügyi központok, falugazdászok stb.) Így feloldhatóvá válna a Nyíradony - Vámospércs; a Derecske - Létavértes; Hajdúnánás - Polgár; Hajdúböszörmény – Hajdúdorog települések részvételével kiosztott járások problémája.

Javaslatunk az, hogy a fenti települések közül, amelyeknek van vonzáskörzete, azzal együtt alakuljon ki a Vámospércsi, a Létavértesi és a Polgári járás, míg a többi város Nyíradony, Hajdúnánás, Derecske, Hajdúdorog, Hajdúböszörmény önállóan járási jogokkal felruházott városként szervezhetné meg a közszolgáltatási feladatok ellátását, természetesen a megyei kormányhivatal irányítása mellett. Így valóban teljesülhetne ezeken a területeken a feladatkoncentráció, illetve az állampolgárok, "az emberek" is lakóhelyükhöz legközelebb tudnák intézni ügyeiket, és a távolságok nem hárítanának rájuk további költségeket.

Csige Tamás
megyei elnök, frakcióvezető