2011. június 14. 17:45

Hatékonyabb internetes adatvédelem csak a felhasználók képzésével érhető el

A felhasználók adatai akkor lesznek igazán biztonságban, ha maguk az internetezők is tudatosabbak lesznek a saját „digitális értékeik” védelmét illetően – fogalmazott Herczog Edit a Business Softver Alliance által szervezett brüsszeli internet-biztonsági napon kedden.

A képviselő egyetértett azzal, hogy az 1995-ös adatvédelmi irányelv felülvizsgálatra szorul, hiszen nemcsak egyre többen és egyre többet, de egyre mélyebben használják az internetet és a digitális technológiákat: egyre fontosabb személyes adatok keringenek a neten percről-percre. Az európai fogyasztók és vállalatok élvezni kívánják a digitális korszak előnyeit, és ennek érdekében hatalmas mennyiségű adatot hajlandóak áruba bocsájtani. „Az európai növekedés érdeke, hogy ne az adatok forgalmát csökkentsük, hanem a biztonságot növeljük” – véli a képviselő.

Herczog szerint a technológiai fejlődés, a jogszabályok szigorítása és az üzleti kultúra változása csak a mérleg egyik serpenyője. A másik a felhasználók tudatosságának javítása: a mind fiatalabb korban elindított internet-tudatossági képzések jelenthetik az adatbiztonság zálogát. Éppen ezért a képviselő mielőbb kerekasztalt kíván kezdeményezni a magyarországi érdekcsoportokkal – mind felhasználói mind szolgáltatói oldalról – egy az iskolarendszerben is helyet kapó internet-biztonsági képzési program kidolgozásáról.