Hazudik a kormány a szolgálati nyugdíjak ügyében is

A strasbourgi emberi jogi bíróságnak küldött válasza szerint az Orbán-kormány az igazságosabb közteherviselés érdekében fokozta le járandósággá és terhelte meg 16%-os  levonással a szolgálati nyugdíjakat.

Ez hazugság. Miközben a kormány a szolgálati nyugdíjasok megsarcolását próbálja igazolni, addig a Fidesz képviselői és a kormánypárti alkotmánybírósági tagok is felveszik mind nyugdíjukat, mind pedig a milliós fizetésüket. Hol itt az igazság?

A közrend és a haza védelme érdekében az életét kockáztatatni köteles munkavállalókra minden normálisan működő államszervezetben speciális szabályozás vonatkozik, ideértve a szolgálati nyugdíj lehetőségét is. Ez így igazságos! Ezzel szemben igazságtalan a már megállapított nyugdíjas státusz máról holnapra történő eltörlése, a folyósított ellátás 16%-os csökkentése.

Ha az Orbán-kormány valóban a közteherviselést akarná igazságosabbá tenni, akkor nem a hazájukat évtizedekig szolgáló, egykori hivatásosokat vegzálná, hanem a munkavállalók többségét megrövidítő egykulcsos adórendszert változtatná meg. Persze erről Orbán Viktor miniszterei hallani sem akarnak, hiszen nekik havonta több százezer forinttal több marad a zsebükben.

Az MSZP igazságot fog szolgáltatni minden szolgálati nyugdíját elvesztett katonának és rendvédelmi dolgozónak. Mindenkinek vissza fogjuk adni a nyugdíjjogosultságát, aki azt már egyszer megszerezte, és kivezetjük a nyugellátást sújtó 16 %-os levonást.

Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes