2011. szeptember 12. 15:00

Hiába a szómágia

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagálva arra a kérdésre várt választ, hogy komolyan lehet-e venni annak a miniszterelnöknek a mondatait, aki többször beszélt arról, hogy nem kell a szavaira figyelni.

Mesterházy Attila figyelemre méltónak találta mindazt, ami Orbán Viktor beszédéből kimaradt. Mint mondta, a miniszterelnök nem pontosította, hol nem lehet majd számítani az állam finanszírozására a jövőben. A nyugdíjrendszer, a felsőoktatási rendszer és az egészségügy rendszerének önfenntartóvá tételével kapcsolatban az MSZP elnöke úgy vélekedett, tisztáznia kellett volna a kormányfőnek a rosszindulatú feltételezéseket megelőzendő, hogy bevezeti-e a vizitdíjat, a tandíjat és a svéd nyugdíjmodellt.

A kormány gazdaságpolitikája az elmúlt 15 hónapban láthatóan megbukott – jelentette ki Mesterházy Attila hozzátéve, hogy a téves gazdaságpolitika zsákutcájába egyre inkább belevezeti az országot a miniszterelnök a tévedés beismerése helyett.

Az MSZP javaslata szerint nem az államadósság csökkentését kell fókuszba helyezni, hanem a foglalkoztatás bővítését, a gazdaság élénkítését, és vissza kell térni ahhoz az adórendszerhez, amely több kulcsot alkalmazott.

Ma Magyarországon a téves gazdaságpolitika miatt leállt a gazdaság, nem hiteleznek a bankok, a kis- és középvállalkozók nem jutnak megbízáshoz, hitelhez vagy piachoz, ahol tudnának termelni, így nem bővül a foglalkoztatottság – fogalmazott az MSZP elnöke.

Mesterházy Attila arról is beszélt, hogy ma az országban 3,7 millió ember él a létminimum alatt, és ezekről az emberekről a Fidesz-kormány lemondott. Hozzátette: az ország keleti részén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenlévő 20 százalék fölötti munkanélküliség égető problémájával kellene foglalkozni.

A MSZP elnöke elmondta: a jövedékiadó-emelést az emberek a zsebükön fogják érezni, és hiába a szómágia, az ilyen intézkedéseket megszorításoknak hívják.

Mesterházy Attila parlamenti vitanapot javasolt a fent taglalt kérdések megtárgyalása érdekében, hogy megállapodhassanak egy nemzeti minimumról, amely alapján az ország kivezethető a nehéz helyzetből, ám ennek érdekében – mint fogalmazott - egészen biztosan változtatnia kell a kormánynak saját politikáján.