Hiteles bővítési politikát

A bővítésre a csatlakozó országoknak és a tagállamoknak egyaránt fel kell készülniük. Az EU ajtaján kopogtatóktól joggal várjuk el a szigorú belépési követelmények teljesítését, ám a tagságot már elnyert országok sem ülhetnek a babérjaikon.

Az Unió is felelős azért, hogy a bővítési politikája hiteles maradjon - fejtette ki Göncz Kinga a bővítésről szóló parlamenti jelentés szerdai vitájához benyújtott írásbeli hozzászólásában. A jelentést csütörtökön nagy többséggel fogadta el az EP plenáris ülése.

"Az Európai Uniónak történelme során számos országot sikerült a demokratikus konszolidáció és a piacgazdaság kiépítése felé terelnie. A bő másfél évtizede egymással még háborúban álló Nyugat-Balkán országai is erre az útra léptek. Horvátországot jövőre az Unió 28. tagállamaként üdvözölhetjük, a többi volt jugoszláv utódállam és Albánia pedig, ha különböző sebességgel is, de egyre közelebb kerül a csatlakozáshoz."

"A taggá válás komoly erőfeszítést igényel a belépni kívánóktól. Helyes, hogy megszigorodtak a feltételek, és az igazságszolgáltatás valamint az alapvető jogok helyzete kiemelt fontosságot kap a folyamatban. Fontos, hogy a Brüsszel és a fővárosok között zajló folyamatos párbeszédben a civil társadalom, a nem állami szereplők is szerephez jussanak."

"Ha azt szeretnénk, hogy az Európai Unió továbbra is vonzó közösség maradjon, akkor nem engedhetjük meg, hogy a vívmányainknak mi magunk fittyet hányjunk. Támogatom a jelentésnek azt a megfogalmazását, amely felszólítja az Európai Bizottságot, hogy dolgozzon ki részletes javaslatot egy olyan ellenőrző mechanizmusra, amely az uniós tagállamok esetében megvizsgálja, hogy továbbra is megfelelnek-e az EU alapvető értékeinek. Csak így maradhat hiteles az Unió eddigi legnagyobb sikere: a bővítés" - áll Göncz Kinga írásbeli hozzászólásában.