Belföld | díjhátralék közlemény
2013. január 17. 15:47

Hiteltelen a Fidesz fogyasztóvédő akciója

Az elmúlt két és fél évben sok mindent "megvédett" a Fidesz. Amikor azt mondták megvédik a nyugdíjakat, elvették hárommillió ember időskorra félretett megtakarításait és elköltötték. Amikor azt mondták, hogy adót csökkentenek, adót emeltek, közel 30 új adót vezettek be, 2013-ra mintegy 1500 milliárd forintos megszorítást szavaztak meg.

Azt is mondták, beindítják a gazdaság motorjait, helyette recesszióba taszították a magyar gazdaságot. Kevesebben végeznek értékteremtő, valódi munkát, a reáljövedelmek csökkentek, négymillióan élnek a létminimum alatt. A befektetők, beruházók elkerülik Magyarországot, a fiatalok menekülnek az országból.

Azt is mondták, senkit nem hagynak az út szélén.

Ehhez képest az Orbán-kormány működésének köszönhetően 140 ezer fölé nőtt azoknak a díjhátralékkal küzdő fogyasztóknak a száma, akik kiszorultak az áram-, gáz- vagy távhőellátásból, a szociális alapú ártámogatás a korábbi időszakhoz képest a töredékére csökkent. Most a fogyasztókat akarják "megvédeni".

A Fidesz 2011-ben egyszer már "megvédte" a fogyasztókat. Ennek köszönhető, hogy 2011. július 1-jétől csökkent az ügyfélszolgálatok elérhetősége és száma, egyszerűsödött a tartozás miatti kikapcsolás lehetősége, csökkentek a védendő fogyasztók jogai.

A Fidesz nem tartotta fontosnak azt sem, hogy az ügyfélszolgálatokat közösségi közlekedéssel meg lehessen közelíteni. Az pedig, hogy az idei télen több tízezer családnál nincs fűtés, gáz vagy villany, szintén a Fidesznek köszönhető, hiszen a korábbi 90 napos lejárt számlatartozás helyett már egyetlen, 60 napon túl lejárt számlatartozás esetén is lehetővé tették a kikapcsolást.

A fizetési haladékkal, részletfizetéssel kapcsolatos egyeztetési kötelezettséget ráterhelték a fogyasztóra, és a szolgáltatók számára kedvezőbbé tették a fizetési késedelemmel kapcsolatos értesítési kötelezettségeket is.

Hiteltelen ezért a Fidesz fogyasztóvédelmi politikája, az intézkedéseiknek ugyanis eddig csak a fogyasztó látta kárát. Az MSZP szerint a fogyasztók ennél jobbat érdemelnek!

Simon Gábor,
az MSZP elnökhelyettese,