Hiteltelen kormány, gyengülő forint - Varga Mihály is pávatáncosnak áll?

A forint hétfői zuhanása a kormány újabb kudarcát mutatja.

Az eddig korrekt módon tárgyaló Varga Mihály nyilatkozata, miszerint "nem dől össze a világ, ha nem születik megállapodás" a nemzetközi szervezetekkel, sokak számára azt jelzi: a tárgyalásokért felelős miniszter is beszállt a miniszterelnöki pávatáncba. Ez rossz hír.

A szakmaiság háttérbe szorulását jelzi Orbán Viktor vagabund EU- és IMF-ellenes kirohanásaival szemben. Ha nincs valódi gazdaságpolitika, ha nincs kiszámítható költségvetési pálya, csak 200 milliós hangulatkeltő hirdetési hullám van, nehéz haladásról beszélni.

A forint átmeneti erősödése arra a megelőlegezett bizalomra épült, hogy a kormány hajlandó végre komolyan venni az együttműködést. Azt, amelynek hiánya csak az elmúlt évben több mint 100 milliárd forintba került az országnak. És nem csak a költségvetésnek, hanem mindenkinek, akinek a gyenge forint kárt okoz.

Nagyon sokan vagyunk ilyenek, nagyon sokan vagyunk kárvallottjai Orbán kudarcának, s Varga Mihály beszólása várhatóan csak a kezdete egy újabb negatív fordulatnak. Stabil költségvetésre, kiszámítható gazdaságpolitikára lenne szükség.

Erre a jelenlegi miniszterelnök láthatóan képtelen. Beruházás- és növekedésserkentő gazdaságpolitika, progresszív adórendszer. Ezek az MSZP gazdasági koncepciójának kulcselemei, amelyre építeni kell az országnak, az orbáni őrülettel szemben is.

Józsa István,
frakcióvezető-helyettes