mszp.hu
2015. november 06. 15:10

Hogyan akarják megállítani a népességfogyást? - reagálás a kormány demográfiai konferenciájára

A kormány a családok megerősítéséről beszél, miközben félmillió aktív munkavállaló hagyta el hazánkat a megélhetési válság miatt. Hogyan akarja a kormány megállítani a népességfogyást gyorsuló ütemű kivándorlás mellett?

Az alacsony fizetések Magyarországon ma elképesztő jövedelmi különbségekkel párosulnak. Ez elviselhetetlenné teszi több millió ember hétköznapjait és gyorsítja az kivándorlást. A kormánypárti demográfiai konferencia kormánypárti felszólalói szerint persze a magyar modell a követendő példa, holott a Fidesz igazságtalan politikájának eredményeként ma sem születik több gyerek, mint a gazdasági válság előtt, a gyermekvállalás pedig ma is a legsúlyosabb szegénységi kockázati tényező.

Alapvető társadalmi igazságtalanságokra nem építhető egy nemzet jövője. A gyarapodó nemzet alapja a mindennapok tervezhető biztonsága. Ha ez a társadalom többsége számára csak álom, akkor a népességfogyás megállítása is csak álom marad. Márpedig ma a magyar munkavállalók egyre nagyobb hányada súlyosbodó létbizonytalanságban él, vagy a létbizonytalanság elől már külföldre menekült.

Még nagyobb baj, hogy minden második magyar fiatal külföldön képzeli el a jövőjét, a többségük pedig végleg el is költözne ebből az országból. Az ő gyermekeik ma jó eséllyel nem a magyar nemzetet fogják gyarapítani. Ilyen jövőt szán a kormány a holnap gyermekeinek?

Az MSZP fizetésemelési követelése nem csupán a megalázóan alacsony magyarországi fizetésekből fakadó jövedelmi különbségeket egyenlítené ki, hanem az elvándorlás elleni küzdelmet is segítené. Magyarországon fizetésemelésre van szükség, különben végleg leszakadunk Európától.

Bangóné Borbély Ildikó,
a Népjóléti bizottság tagja